Volledig scherm
Impressie van de Nederlandse berg © ACP

Kunstmatige berg van twee kilometer komt er niet

Nederland krijgt geen kunstmatige berg van twee kilometer hoog. De initiatiefnemer van dat plan, freelance journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld, heeft het idee uit zijn hoofd gezet omdat het onuitvoerbaar is.

Volledig scherm
© YouTube

Dat meldt het AD. 'Het is niet te betalen en je krijgt het materiaal niet bij elkaar om hem te bouwen', vertelt Zonneveld. 'We werken nu aan een in eerste instantie bescheidener plan, te beginnen bij een berg van 300 meter. Wellicht kunnen we die later in fases ophogen tot 400, 600 of 1000 meter.'

Zonnevelds conclusie is mede gebaseerd op nieuwe berekeningen van wiskundigen van de TU Eindhoven. Volgens hen is de berg niet te bouwen met bestaand materiaal.

Dure berg
Voor een berg van 2 kilometer hoogte en met een basis van 14 kilometer zijn zoveel stenen, zand, plastic, staal, beton of glas nodig, dat het niet te betalen is. Ramingen van de kosten lopen sterk uiteen, maar komen wel allemaal op haast onvoorstelbare bedragen uit, ergens tussen de 4 en 7 biljoen (4.000 tot 7.000 miljard) euro. Bovendien is er zoveel materiaal nodig, dat schaarste op de wereldmarkt dreigt als Nederland de berg zou bouwen.

Zonneveld zag in zijn plan mogelijkheden voor bijvoorbeeld wintersport, tot het organiseren van de Olympische Spelen in Nederland aan toe. Bovendien zou er bijvoorbeeld energie kunnen worden opgewekt.

Afdaling
'Natuurlijk blijf ik dromen. Stel dat we toch ooit tot een berg van 1000 meter kunnen komen, dan kun je in Nederland een olympische afdaling houden, en dus de Spelen organiseren. Maar ik heb altijd geweten dat het een zaak van lange adem zou worden en dat blijft gelden. We moeten het nu stap voor stap gaan opbouwen.'

Volledig scherm
© Graphic Martijn Verburg/Persgroep