Volledig scherm
. © ANP

Kwart toprenners voelt zich niet veilig

onderzoek knwuZo'n zestig procent van de wielrenners die fietsen op topniveau heeft het afgelopen jaar een of meerdere vervelende ervaringen meegemaakt bij hun team. Een kwart van de toprenners voelde zich niet veilig. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie KNWU.

De renners hebben te maken gehad met onder meer verbale vormen van intimidatie, dwang of chantage door teammanagers/ploegleiders, trainers/coaches of sporters onderling. In totaal hebben 113 profrenners en ruim 2000 amateurs via een enquête hun ervaringen gedeeld. Ook een derde van de amateurs geeft aan dat ze tegen nare ervaringen zijn aangelopen.

Onderzoek

De KNWU gaf eind 2016 een onafhankelijk onderzoeksbureau de opdracht tot het onderzoek. Dat gebeurde naar aanleiding van berichten over intimidatie in de Nederlandse en internationale sportwereld.

Quote

Machtige personen in de wieler­sport hebben ook veelal meerdere petten op

Volgens het onderzoek speelt de cultuur in het wielrennen een belangrijke rol. Vormen van grensoverschrijdend gedrag lijken erbij te horen. Ook op het onderwerp voeding en gewicht wordt door sommige ploegleiders en coaches te veel nadruk gelegd. Sporters spiegelen zich ook aan elkaar, maar fungeren daardoor onbedoeld als negatief rolmodel voor vooral jonge renners.
Machtige personen in de wielersport hebben ook veelal meerdere petten op. Hierdoor kunnen tegenstellingen in de belangen ontstaan. Er is daarnaast weinig tegenspraak en de arbeidsrechtelijke belangen worden nog niet goed genoeg behartigd, bijvoorbeeld door de vakbond.

Quote

De harde cultuur neemt bij veel sporters het plezier in de sport weg

KNWU
Volledig scherm
Criminoloog Anton van Wijk. © Gerard Burgers

De onderzoekers, criminoloog Anton van Wijk en bijzonder hoogleraar Marjan Olfers, vinden dat er veel meer voorlichting moet worden gegeven over ontoelaatbaar gedrag en moet het binnen alle geledingen bespreekbaar worden gemaakt. Daarnaast moeten vakbonden zich meer gaan inzetten om renners te beschermen en moeten renners goede managers in de arm nemen.
Volgens de KNWU is duidelijk dat de harde cultuur bij veel sporters het plezier in de sport wegneemt. De bond gaat hiermee aan de slag. Ook start de bond met een campagne om intimidatie bespreekbaar te maken.

Volledig scherm
Hoogleraar Marjan Olfers.