Volledig scherm
© photo_news

Kwetsbare Froome verliest geel aan Aru, ritzege Bardet

De eerste Pyreneeënrit heeft voor een grote verrassing gezorgd. De onklopbaar gewaande Chris Froome verloor zijn gele trui aan Fabio Aru. De overwinning in Peyragudes ging naar Romain Bardet.

Nabeschouwing

Rituitslag

1. Romain Bardet (AG2R) 5u49’38”
2. Rigoberto Urán (Cannondale) +2”
3. Fabio Aru (Astana) +2”
4. Mikel Landa (Sky) +5”
5. Louis Meintjes (UAD) +7”
6. Daniel Martin (Quick-Step) +13”
7. Chris Froome (Sky) +22”
8. George Bennett (Sky) +22”
9. Simon Yates (Orica) +27”
10. Mikel Nieve (Sky) +1’28”
35. Bauke Mollema (Trek) +11'50”

Algemeen klassement

1. Fabio Aru (Astana) 52u51’49”
2. Chris Froome (Sky) +6”
3. Romain Bardet (AG2R) +25”
4. Rigoberto Urán (Cannondale) +35”
5. Daniel Martin (Quick-Step) +1’41”
6. Simon Yates (Orica) +2’13”
7. Mikel Landa (Sky) +2’55”
8. Nairo Quintana (Movistar) +4’01”
9. George Bennett (LottoNL-Jumbo) +4’04”
10. Louis Meintjes (UAD) +4’51”
28. Bauke Mollema (Trek) +34’29”

Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© belga

Met negen man stormden ze op de laatste steile honderden meters af. Fuglsang, Quintana en Contador waren in de loop van de zware Pyreneeënrit al achtergelaten. Verder zaten alle favorieten nog bij elkaar. Mikel Landa joeg namens zijn Sky-kopman Chris Froome het tempo de hoogte in, maar toen Fabio Aru aanzette zagen we plots kwetsbaarheid bij de magere Brit. Froome moest passen, verloor 22 seconden op de uiteindelijke winnaar Bardet, en stond zijn gele trui af aan Aru. Zelfs knecht Landa liet hem eenvoudig achter. De Tour heeft vandaag een interessante wending gekregen.

Ontsnapping
In tegenstelling tot de vlakke etappes was de eerste ontsnapping van de dag niet meteen de goede: het was knokken om weg te raken. Na enkele aanvalspogingen gaf het peloton zich gewonnen en was de vlucht van de dag een feit. Koen de Kort was één van de twaalf renners die tekenden voor een lange dag in de kopgroep. De Nederlander kreeg het gezelschap van De Gendt, Kittel, Matthews, Gautier, Uliss, Politt, Erviti, Küng, Simon, Bauer en Cummings. De groep nam een maximale voorsprong van 6'30".

In een erg mistige etappe had Michael Matthews er zin in. De Australiër kaapte eerst de 20 punten van de tussensprint weg en kwam als eerste boven op de Col de Menté om de bolletjestrui van zijn ploegmaat Warren Barguil te beschermen. In het peloton liet Team Sky niet begaan. De brigade van Froome reed bijna de hele dag op kop van het peloton. Vooraan in de wedstrijd gingen De Gendt en Cummings er met zijn tweetjes vandoor. De Brit ging uiteindelijk solo en liet de vrijbuiter van Lotto-Soudal achter zich. 

Op 33 kilometer van de streep ging Jakob Fuglsang overboord in het peloton. De Deense schaduwkopman van Astana liep gisteren twee kleine breukjes op in het spaakbeen en de elleboog. Voor aanvang van de etappe stond Fuglsang nog vijfde in het klassement. 

Aan de voet van de Peyresourde miste Kwiatkowski een bocht: Froome volgde zijn kopman blindelings en werd gevolgd door Aru. De groep der favorieten profiteerde niet en wachtte het trio op. Niet veel later moest Quintana 'adieu' zeggen tegen Froome en Aru: de Colombiaan kon het tempo niet volgen en moest de anderen laten rijden. De zware Giro blijkt toch nog in zijn benen te zitten. 

Op 8 kilometer van de streep was het avontuur van Cummings afgelopen. De Brit werd wel beloond met de prijs voor de strijdlust. Froome had nog twee knechten bij zich die het tempo hoog hielden, met resultaat. Met de top van de Peyresourde in zicht moest Contador de andere favorieten laten rijden.

Finish
Met een groep van negen man gingen ze naar de finish. Sam Bennett stak als eerste het vuur aan de lont maar werd teruggefloten. In de laatste steile hectometers sprong Aru weg, maar Romain Bardet won de etappe voor Uran en Aru. 

Chris Froome kreeg het op het einde lastig, en moest op een ultra-licht verzetje de laatste honderden meters richting de finish klauteren. Het was uiterst opvallend hoe ploegmaat Landa soepeltjes bij hem vandaan klom. De Italiaanse kampioen Fabio Aru heeft nu zes seconden voorsprong op de Britse topfavoriet.

Volledig scherm
© anp

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

finish

Met de ritzege voor Bardet, het passen van Froome en de gele trui voor Aru, besluiten we dit liveblog. Bedankt voor het volgen!

finish

Ja! We hebben een nieuwe geletruidrager. Fabio Aru neemt de trui over van Froome.

finish

Het is Bardet die de ritzege pakt! En Froome moet passen in de laatste honderden meters! Verliest hij geel aan Aru?

1 km

Onder aanvoering van Landa gaan we sprinten. De laatste 300 meter zijn heel steil.

1,5 km

De leiders zijn nog altijd bij elkaar. De verschillen gaan klein zijn.

2,5 km

In no time zijn de tien leiders beneden. Nu klimmen tot de finish. Wie heeft hier de beste benen?

5 km

Ai, Contador lost in het zicht van de top.

6 km

Elf leiders op ruim een kilometer van de top: Froome, Aru, Uran, Landa, Nieve, Bardet, Latour, Contador, Meintjes, D. Martin en Bennett.

Froome heeft dus nog twee knechten (Nieve en Landa), Bardet nog eentje (Latour).

8 km

Cummings geeft het op en laat zich inlopen. De favorieten minus Quintana en Fuglsang gaan uitmaken wie hier de etappe wint.

9 km

Quintana heeft al een minuut verloren. De Colombiaan kan de top-10 na vandaag voorlopig vaarwel zeggen.

10 km

Cummings moet nog vijf kilometer klimmen tot de top van de Peyresourde. Zijn voorsprong bedraagt bijna anderhalve minuut op de grote groep der favorieten waar Fuglsang en Quintana zijn weggevallen.

Kwiatkowski geeft af en laat lopen, Froome heeft Nieve en Landa nog voor zich. Niets aan de hand voor de Brit.

11 km

Quintana moet lossen! De Colombiaan kan het tempo van Sky niet aan en haakt af. Ook Barguil past.

12 km

Het uitstapje van Kwiatkowski, Froome en Aru is niet ongunstig voor Cummings. Hij heeft nog altijd twee minuten.

14 km

Oei! Kwiatkowski mist een bocht, en Froome en Aru gaan met hem mee. Gelukkig komen de drie man niet ten val. Ze schieten slechts een grasveldje op. Bizar hoe Kwiatkowski tussen twee campers door stuurt.

Er wordt niet gedemarreerd, dus ze kunnen weer aansluiten.

15 km

Cummings is begonnen aan de Col de Peyresourde van 1ste categorie: 9,7 kilometer klimmen aan 7.8% stijgingspercentage.

De negentienkoppige groep der favorieten volgt op ruim twee minuten. Tijd voor vuurwerk.

20 km

De groep der favorieten, met 1.52 achterstand op Cummings, bestaat uit negentien man. Dit zijn de namen:

Froome, Kwiatkowski, Landa, Nieve, Bardet, Gautier, Latour, Quintana, Contador, Caruso, Küng, Aru, Meintjes, Yates, D. Martin, De Gendt, Barguil, Bennett en Uran.

Uit de top-10 ontbreekt dus alleen Fuglsang. De ploegmaat van Aru heeft last van een breukje in hand én elleboog, en rijdt op 8 minuten.

22 km

De voorsprong van Cummings zakt wat, tot anderhalve minuut. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij zijn solo kan afronden, hoewel Cummings natuurlijk niet zomaar een renner is. We gaan het zien.

Kwiatkowski leidt het peloton in noodvaart richting de voet van de Peyresourde.

24 km

De Gendt en Barguil worden ingerekend door de groep favorieten onder leiding van Kwiatkowski. Eén leider nog: de Brit Steve Cummings met 1.40 voorsprong.

28 km

Ai! Gautier schuift onderuit in de afdaling. De Fransman van AG2R kan gelukkig verder rijden.

30 km

Cummings gaat solo over de top. Op 1.35 volgen De Gendt en Gautier. Barguil is weer weggesprongen uit de groep der favorieten en komt als vierde boven.

laad oudere berichten