Volledig scherm
Van links naar rechts: Peter Sagan, winnaar Michal Kwiatkowski en Julian Alaphilippe. © TDW

Kwiatkowski verslaat Sagan in de sprint in Milaan - San Remo

De Pool Michal Kwiatkowski heeft het eerste wielermonument, Milaan - San Remo, gewonnen. De wonderschone finale kreeg vooral kleur door inspanningen van Peter Sagan en Tom Dumoulin.

Nabeschouwing

Volledig scherm
Tom Dumoulin deed het peloton pijn. © TDW

Door Thomas Sijtsma

Net als voorgaande edities besloot een groep vluchters traditioneel vroeg op avontuur te gaan. De kopgroep met vooral Italianen, dit jaar eens zonder de inmiddels gestopte Maarten Tjallingi, reed ruim 250 kilometer met ongeveer vier minuten voorsprong op het peloton.

Arnaud Démare en Tom Boonen gaven hun knechten de opdracht om het tempo hoog te houden en de tien vluchters niet uit het oog te verliezen. In het peloton werd lang het geduld bewaard voor de finale. Het wedstrijdbeeld bleef uren achter elkaar eentonig, maar de finale maakte dat meer dan goed.

Zoals beloofd werden het de spannendste twintig kilometer van het voorjaar tot nu toe. De eerste speldenprik kwam van Alexis Gougeard (AG2R). Meer dan een halve minuut kreeg hij niet. Op de laatste van drie Capi werd hij gegrepen.

In gestrekte draf werd door het peloton naar de Cipressa gereden, ondertussen meldden ook Katoesja (Kristoff) en Cofidis (Bouhanni) zich voor de jacht. Een voor een werden de koplopers opgepikt. In een rotvaart bereikte het peloton bijna tegelijk met de overgebleven koplopers de voorlaatste klim van 5,5 kilometer.  

Op de Cipressa waren vooral Simon Geschke en Tom Dumoulin van Sunweb-Giant bezig de sprinters met een hoog tempo af te schudden. Het tweetal richtte een slagveld aan met Mark Cavendish als belangrijkste slachtoffer.

Op de befaamde Poggio, het laatste klimmetje van de dag, deed Dumoulin dit nog eens dunnetjes over. In hoog tempo klom hij met het bescheiden peloton in zijn kielzog naar boven. Net onder de top besloot Peter Sagan te demarreren. Hij kreeg Michal Kwiatkowski en Julien Alaphillipe met zich mee. 

De drie kwamen na een korte afdaling in de straten van San Remo. Sagan ging vanaf kop de sprint aan, een paar meter voor de finish kon Kwiatkowski net over de wereldkampioen heen komen. Alaphillipe moest genoegen nemen met de derde plek.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Finish

Bedankt voor het volgen van deze wielerklassieker. Tot de volgende keer.

Finish

Kwiatkowski wint op fraaie wijze Milaan - San Remo. Hij verslaat Sagan in de massasprint. Alaphillipe wordt derde.

Nog 1 km

Ze gaan het met zijn drieën uitvechten. Alaphilippe draait niet mee. Kwiatkowski wel. De achtervolging wordt geleid door Trek-Segafredo. Maar het gat is te groot.

Nog 3 km

Het gat is ongeveer tien seconden. De achtervolging wordt gedaan door Bahrain Merida.

Nog 4 km

Kwiatkowski en Alaphilippe zijn aangesloten. In de achtervolgende groep doet Van Avermaet zelf het werk.

Nog 5 km

Sagan valt aan en gaat solo door! Degenkolb past, Colbrelli past. Alaphilippe en Kwiatkowski proberen aan te sluiten.

Nog 6 km

Dumoulin is zelfs zo sterk dat hij moet wachten op de rest van het peloton. Niemand komt weg met dit tempo.

Nog 7 km

Door het hoge tempo van Dumoulin kan niemand ontsnappen. Roglic van LottoNL-Jumbo moet zelfs lossen. Hij werd 4de in de Tirreno-Adriatico.

Nog 8 km

De renners zijn begonnen aan de Poggio. Daarna volgt een snelle afdaling naar de finish. Eerst 3,7 kilometer klimmen.

Dumoulin ragt naar boven.

Nog 12 km

Veel snelle mannen zijn nog in de eerste groep. Gaviria, Sagan, Degenkolb en Kristoff zijn er nog zeker.

Gaviria heeft een luxeknecht: Tom Boonen.

Nog 16 km

Gilbert en Gallopin probeerden het tussen de Cipressa en Poggio, maar de knechten van Sagan rijden het gat dicht. Nog zo'n 80 tot 90 renners zijn bijeen. De Poggio begint over zes kilometer.

Nog 19 km

Het peloton daalt richting de Poggio. Een groot deel van het peloton is achtergebleven op de Cipressa. Michael Matthews voelt zich in ieder geval goed, net als Sagan en Degenkolb. Gaan zij het met zijn drieën uitmaken?

Nog 23 km

Simon Geschke en Tom Dumoulin proberen de sprinters af te matten door met een moordend tempo omhoog te rijden. Een van de slachtoffers is Mark Cavendish.

Nog 24 km

De koers wordt hard gemaakt. Van Avermaet, Dumoulin, Gilbert en Wellens gaan al op avontuur. De laatste demarreert andermaal om het tempo op te voeren en de sprinters te verrassen.

Nog 27 km

Ook Lotto-Soudal doet mee. De koplopers worden gegrepen. Het gaat in een rotvaart.

Nog 29 km

Het tempo ligt verschrikkelijk hoog. Cofidis en Katoesja leiden het peloton. Allemaal voor Bouhanni en Kristoff. De Cipressa komt eraan. De Cipressa is 5,5 kilometer lang en is gemiddeld 4,1 procent.

Nog 38 km

Ook Zurlo haakt af in de kopgroep. Nog acht man zijn over. Gougeard zijn poging is gestrand.

Quickstep, Katoesja en FDJ maken tempo.

Nog 39 km

Gougeard zit op de Capo Berta op een minuut van de koplopers. Het peloton zit er vlak achter. Uit de kopgroep wordt Poli (Novo Nordisk) gelost.

Nog 45 km

De finale wordt geopend door Alexis Gougeard. De renner van de AG2R gaat alleen op avontuur vanuit het peloton. Kopman van de ploeg is Jan Bakelants.

Nog 52 km

De kopgroep is begonnen op de Capo Mele. Het tempo wordt omhoog gegooid.

laad oudere berichten