Volledig scherm
Harrie Lavreysen. © BSR Agency

Lavreysen klopt Hoogland ook in Glasgow

Harrie Lavreysen heeft ook bij de wereldbekerwedstrijden in Glasgow de sprint gewonnen. De wereldkampioen op dit onderdeel versloeg Jeffrey Hoogland in twee heats.

Vorige week in Minsk namen de Nederlandse sprinters het ook tegen elkaar op in de finale, toen won Lavreysen in drie heats. De 22-jarige Brabander verkeert al weken in blakende vorm. Lavreysen was vorige week in de hoofdstad van Wit-Rusland ook de beste op de keirin, het onderdeel waarop hij bij de EK in Apeldoorn de Europese titel had gepakt. In Omnisport moest hij vorige maand de sprinttitel aan Hoogland laten.

Lavreysen en Hoogland zegevierden vrijdag in Glasgow met Nils van 't Hoenderdaal op de teamsprint, het nummer waarop ze de wereldtitel in bezit hebben.

Kirsten Wild was weer de beste op het omnium. De Europees en wereldkampioene reed op de vier onderdelen 121 punten bij elkaar, zes meer dan Olga Zabelinskaja uit Oezbekistan. Wild eindigde als derde op scratch, ze werd vijfde in de temporace en ze won de afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers stelde ze de zege veilig.

Op het onderdeel keirin kwamen Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen ten val in de tweede ronde. De Nederlandse rensters konden een valpartij niet voorkomen toen wereldkampioene Lee Wai Sze uit Hongkong vlak voor hen onderuit schoof. Jan-Willem van Schip en Roy Pieters wisten zich op de koppelkoers niet te mengen in de strijd om de medailles. Het Nederlandse duo eindigde als elfde, de winst ging naar Frankrijk.