Volledig scherm
© ap

Lieuwe Westra wint eerste etappe in Californië

UpdateWielrenner Lieuwe Westra (Vacansoleil) heeft zondag in Escondido de eerste rit in de Ronde van Californië gewonnen. Na een late uitbraak vloerde de Fries zijn Spaanse medevluchter, de ex-dopingzondaar Francisco Mancebo, in de sprint.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap

De Slovaak Peter Sagan kwam zes seconden te laat en won de groepssprint voor de Belgen Gianni Meersman en Jesper Stuyven. Pas op vijf kilometer van de streep werd een aantal vroege vluchters ingerekend, waarna het aanvallen regende. Sagan werd nog afgeremd door een lekke band, waarna Westra en Mancebo wegslopen.

De hitte in de Californische bakoven (tot 40 graden) eiste een zware tol. Onder meer wereldkampioen Philippe Gilbert en Sylvain Chavanel schoten in de finale ernstig tekort, in tegenstelling tot de herboren Andy Schleck, die in de slotfase nog wel adem over had om aan te vallen. Toch was ook hij niet opgewassen tegen Westra en Mancebo.

Westra kon zijn aanval in de laatste 10 kilometer bekronen met een koelbloedige eindsprint. 'Ik was gelost op de laatste klim maar kon terugkomen', liet hij voldaan weten. 'In het uitgedunde peloton zag ik dat niet alle ploegen compleet waren en dat er dus een kans was voor aanvallers. Toen de vluchters bijna waren gegrepen ben ik direct gegaan. Mancebo was sterk en reed hard, maar ik durfde in de laatste kilometer te wachten op het juiste moment om te kunnen winnen. Je ziet maar dat je altijd in je kansen moet blijven geloven, ook als je al een keer gelost bent.'

Met zijn zege nam Westra ook de leiding in het klassement: Een aantal ploeggenoten had in de tropische hitte een mindere dag. 'In dit weer met temperaturen richting de 40 graden voelt niemand zich prettig', erkende ploegleider Hilaire Van Der Schueren. 'Een aantal renners kreeg last van kramp. Zij moesten vechten om op tijd binnen te geraken. In de volgende rit zal het weer heel warm zijn, maar wellicht zijn ze dan beter geacclimatiseerd.'

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
Lieuwe Westra. © ap