Volledig scherm
© anp

Lotto boos op KNWU vanwege deal met Unibet

De opvallende keuze van wielerbond KNWU om in zee te gaan met gokbedrijf Unibet als nieuwe hoofdsponsor, heeft tot een boze reactie geleid van De Lotto. Volgens De Lotto laat de Nederlandse bond zich ,,gebruiken in een politieke lobby'' en ondermijnt de KNWU ,,het solidariteitsprincipe'' in de sport.

De wielerbond presenteerde woensdag Unibet als nieuwe hoofdsponsor voor de komende vier jaar, mits de politiek in de nieuwe wet voor online gokken een 'laag' belastingtarief van 20 procent invoert. Als het hoge tarief van 29 procent wordt gebruikt, is de investeringsruimte van Unibet voor sponsoring te klein en gaat de deal niet door. Beide partijen zetten daarmee de politiek onder druk.

KNWU-voorzitter Marcel Wintels zei woensdag bij de presentatie in Haagse perscentrum Nieuwspoort te hopen dat de Kamer en het kabinet ,,de belangen van de Nederlandse sport ten volste in hun afwegingen'' meenemen bij de behandeling van het wetsvoorstel.

De Lotto draagt jaarlijks een groot deel van de winst af aan sportkoepel NOC*NSF, dat het geld verdeelt over de aangesloten sportbonden. Opvallend genoeg is De Lotto bovendien als sponsor al jarenlang actief in de wielersport, bij de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo en de afgelopen jaren als shirtsponsor van de nationale selecties. De beoogde fusiepartner Staatsloterij is bovendien cosponsor van de continentale wielerploeg Roompot.

Dat de KNWU nu uitgerekend een directe concurrent als hoofdsponsor presenteert, raakt volgens de Nederlandse loterij alle sportbonden in ons land. ,,De Lotto doet een dringend beroep om de mogelijkheden voor het structureel genereren van inkomsten voor alle Nederlandse sportbonden niet op het spel te zetten door overeenkomsten aan te gaan met buitenlandse concurrenten die nog niet eens actief mogen zijn op de Nederlandse markt'', staat in een korte verklaring.

NOC*NSF wacht al geruime tijd op een fusie van De Lotto en de Staatsloterij, die de inkomsten uit het gokken moet doen toenemen. Juist deze twee kansspelorganisatie zijn fel tegen legalisering van het online gokken, waardoor buitenlandse bedrijven als Unibet de Nederlandse markt op kunnen.