Volledig scherm
Erik Dekker © anp

LottoNL-Jumbo zag weinig in toekomst met Dekker

analyseGeen bloemen. Geen fanfare. Geen spandoeken met Erik Moet Blijven. Een persbericht op een zondag in november en dat was dat. Erik Dekker was weg bij de ploeg die hij meer dan de helft van zijn leven diende.

Volledig scherm
© anp

Veertien jaar reed hij voor Rabo. Hij won Tour-etappes, klassiekers en zelfs de Wereldbeker. Toen hij in 2006 stopte, kon hij als ploegleider verder. Logisch: hij zette als kopman de lijnen uit, vanuit de auto kon hij hetzelfde doen.

Als ploegleider begon Dekker bij grote wedstrijden en liet hij renners agressief rijden. Zo trokken de Rabo's in een vlakke etappe bij Parijs-Nice het peloton in waaiers, omdat Dekker als een van weinig ploegleiders door had dat de wind de boel aan flarden kon rijten.

Geloofwaardigheid
Maar Dekker werd nooit een sleutelfiguur. Hij kreeg geen rol in het management en was nog maar bij uitzondering ploegleider bij de grootste koersen. Het invoeren van scholingstrajecten voor trainers en ploegleiders paste niet goed bij hem. Dekker rekende op zijn ervaring, niet op moderne coachingstechnieken. Toen Rabo twee jaar geleden werd overspoeld door dopingonthullingen, kreeg hij natte voeten, maar hij ging niet kopje onder. Zijn geloofwaardigheid liep deukjes op, maar concreet bewijs was er niet. De druk, extern én intern, leidde er wellicht toe dat Dekker nog meer in zijn schulp kroop.

Er was geen harde, openlijke botsing met Lotto-Jumbo. Wel een conflict tussen zienswijzes. Tussen de vraag of je als ploegleider de verantwoordelijkheid vooral bij je renners moet neerleggen of dat je ze structureel beter kunt maken door intensieve coaching. In die laatste visie past de net aangetrokken Addy Engels beter. En het management ziet zo weinig toekomst in Dekker dat ze zijn doorlopende contract heeft afgekocht.

Eigenlijk blonk Dekker de laatste jaren niet uit in de ploegleiderswagen, maar óp de fiets. Hij werd Nederlands kampioen veldrijden bij de 40+, reed in kermisrondjes bij de B-amateurs iedereen naar huis en won een strandrace tegen eliterenners en (semi-)profs die zijn zoons hadden kunnen zijn.

De kans is groot dat hij ook komend jaar hard zal rijden: hij heeft nu alle tijd om te trainen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement