Volledig scherm
Van der Poel viert zijn zege. © photo: Cor Vos

Mathieu van der Poel grijpt op prachtige wijze Nederlandse titel

In 'zijn' HoogerheideMathieu van der Poel heeft zich na een prachtig NK gekroond tot Nederlands kampioen. Het 23-jarige toptalent ging in de aanval, werd teruggepakt en liet in de eindsprint zien waarom men smacht naar een overstap naar de weg.

Door Sjors Tanis

De veldrijder, op het WK na de grote man van afgelopen winter, wil als mountainbiker naar de Olympische Spelen van Tokio. Maar in Hoogerheide kreeg hij opnieuw de bevestiging dat in hem ook een groot wegrenner huist. ,,Op de weg gaat het steeds beter, zeker als je het met het mountainbiken vergelijkt'', zei hij bij de NOS. ,,Dat geeft best een dubbel gevoel.''

Van der Poel kleurde - nu ook op de weg - de finale van de wedstrijd. De alleskunner probeerde het een eerste keer, op ruim 56 kilometer van de finish. Zonder succes. Maar zijn tweede poging kende veel meer schade. Hij reed zelfs met Danny van Poppel, Jan-Willem van Schip en Dennis van Winden weg uit de grote groep. Daarachter ontstonden verschillende kleine groepjes, met favoriet én topsprinter Dylan Groenewegen in de staart.

Volledig scherm
Van der Poel in de aanval. © SCS/Soenar Chamid

Groot waren de verschillen nooit, maar het ijzersterke viertal vooraan werkte uitstekend samen, met  gelegenheidswegrenner Van der Poel als motor. En dat in 'zijn' Hoogerheide, de plek waar de roots van zijn familie liggen. Het multitalent gaf eerder aan het wegwielrennen 'zó saai' te vinden. MvdP krijgt vaak de vraag wanneer hij nou de overstap naar de weg maakt, maar voorlopig ligt zijn focus op het mountainbiken en het veldrijden.

Tot 15 kilometer van de streep hielden Van der Poel, Van Poppel, Van Schip en Van Winden hun voorsprong vast, maar toen Niki Terpstra besloot zijn eigen kansen op te offeren voor ploeggenoot Fabio Jakobsen, ging het snel met het tijdsverschil. Dat was het sein voor Van Poppel om alleen verder te gaan. Met de bel van de laatste ronde (11,5 kilometer) reed hij weg bij zijn drie vluchtgenoten.

Maar het koersverloop bleef veranderen. Na een moment van aarzeling in het peloton kon onder andere Koen de Kort de oversteek maken naar Van Poppel, waar ook zijn oude vluchtgenoten weer waren aangesloten.

Het peloton kwam echter terug, maar dat was zonder topsprinters Jakobsen en Groenewegen, die in de slotfase definitief moesten lossen. De Kort ging alleen de laatste kilometer in, maar na een lange sprint bleek Van der Poel van een andere planeet. Met een verschroeiende versnelling zette hij zijn collega's op een lengte. Danny van Poppel eindigde ondanks zijn aanvalspogingen nog als tweede, voor uitredend kampioen Ramon Sinkeldam, die met het brons naar huis gaat.

Volledig scherm
Van der Poel juicht. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
© photo: Cor Vos
Volledig scherm
Mathieu van der Poel (rechts) in gesprek met Sam Oomen voor de start van het NK in Nispen © Peter De Brie