Volledig scherm
Van der Poel steekt zijn handen in de lucht in Lille. © BELGA

Mathieu van der Poel onderstreept dominantie met eindzege DDV-trofee

Mathieu van der Poel heeft ook het eindklassement in de DVV-Trofee op zijn naam geschreven. De 24-jarige wereldkampioen won de laatste cross in het Belgische Lille en bouwde zijn leiding in het klassement verder uit. Michael Vanthourenhout uit België eindigde in de Krawatencross als tweede, voor Toon Aerts.

Van der Poel kende op de Koppenbergcross, de eerste cross uit dit klassement, een zeldzame offday en moest na een 21e plaats een forse tijdsachterstand goedmaken. De Nederlander won vervolgens de crossen in Lille, Hamme, Antwerpen, Loenhout, Baal en Brussel. Hij had bij aanvang van de laatste cross 58 seconden voorsprong op Aerts.

Ook in Lille was Van der Poel ongenaakbaar. Hij begon al meteen in de eerste ronde aan een lange solo. Door een val zag hij zijn voorsprong nog even teruglopen, maar in de slotronden liep de kersverse wereldkampioen weer verder uit.

De wereldkampioen pakte zijn 29e zege van het seizoen maar gaf toe dat hij geen superbenen meer had. ,,Ik wilde eigenlijk gewoon dat klassement van de tussensprints winnen’', verklaarde hij zijn vroege demarrage. ,,Ik versnelde en sloeg meteen een klein kloofje. Dan moet je niet wachten.”

Van der Poel pakte het tussenklassement ter waarde van 2500 euro. ,,We moeten daar niet onnozel over doen”, gaf hij aan. ,,Dat is ook voor mij veel geld. Daar kan je veel leuke dingen mee doen.” Met de eindzege van de DVV-Trofee komt daar nog eens 30.000 euro bij. ,,Ik had na de Koppenbergcross niet gedacht dat het nog mogelijk was. Ik win uiteindelijk met nog veel voorsprong, ondanks die ongelofelijke offday.”

  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’