Volledig scherm
© AP/Cor Vos/AFP

Met Mollema, Kelderman en Kruijswijk is de Ronde van Zwitserland de moeite waard

Voor sommigen is het de vierde grote ronde van het jaar, voor anderen slechts een voorbereidingskoers op de Tour de France. Morgen begint ie, de Ronde van Zwitserland. Met nogal wat Nederlanders aan de start – waaronder drie klassementsrenners met ambities.

Door Thijs Zonneveld

Kruijswijk

Volledig scherm
Steven Kruijswijk © Cors Vos/AP

Steven Kruijswijk heeft zijn seizoensopbouw omgegooid. De afgelopen jaren concentreerde hij zich op de Giro d’Italia, maar dit jaar staat de Tour met rood omcirkeld in zijn agenda. Het is nog maar de vraag, ook binnen zijn Lotto-Jumbo-ploeg, of hij in die ronde écht voor het klassement zal gaan. De chaotische eerste anderhalve week is niet bepaald op zijn maat gesneden; pas na de kasseienrit naar Roubaix zal duidelijk worden of Kruijswijk überhaupt nog een goed klasssement kán rijden. Maar de laatste Tourweek ligt Kruijswijk juist wél. Hij mag dan niet zo explosief zijn; een diesel is hij wel. Hij verslechtert in een grote ronde vaak minder snel dan andere klimmers en klassementsrenners. Bovendien rijdt hij dit seizoen constant en goed. In alledrie de etappekoersen die hij tot nog toe reed finishte hij in de toptien van het klassement: zevende in de Ruta del Sol en de Ronde van Catalonië, zesde in de Ronde van Romandië. De Ronde van Zwitserland is voor Kruijswijk meer dan een voorbereidingswedstrijd. Eén van de doelen die hij zichzelf dit jaar gesteld heeft is om te verbeteren in de kortere etappekoersen. Probleem: het parcours van de Ronde van Zwitserland van dit jaar is niet extreem zwaar. De beslissing in het eindklassement zal waarschijnlijk vallen in één of twee niet al te lastige bergritten en in de slottijdrit van 34 kilometer.

Kelderman

Volledig scherm
Wilco Kelderman © Cors Vos/AP

Voor Wilco Kelderman staat de Ronde van Zwitserland vooral in het teken van herstel. Kelderman reed begin dit seizoen als een straaljager. In Tirreno-Adriatico leek hij een gooi te doen naar een podiumplaats, maar hij kwam – alweer – ten val. Hij brak zijn sleutelbeen en lag er weken extra uit omdat zijn arm dof bleef aanvoelen, waarschijnlijk als gevolg van een beknelde zenuw. Kelderman weet niet waar hij conditioneel staat; in Zwitserland is het de bedoeling dat hij wedstrijdritme opdoet met het oog op de Tour, waar hij in eerste instantie in dienst zal rijden van Tom Dumoulin. In Zwitserland zal hij niet de enige beschermde renner bij Sunweb zijn: ook Sam Oomen – de nummer 9 van de afgelopen Giro – en Michael Matthews staan aan de start.

Mollema

Volledig scherm
Bauke Mollema © Cors Vos/AP

Last but not least: Bauke Mollema. Hij sloeg de Ronde van Zwitserland de afgelopen jaren over, maar is dit jaar terug voor een wedstrijd die hem in het verleden goed lag. In 2013 en 2014 was hij al tweede en derde in het eindklassement. Mollema rijdt tot nog toe een behoorlijk goed seizoen – vierde in de Ronde van de Algarve, tweede in de Settimani Coppi e Bartali, zevende in de Ronde van het Baskenland. Grote kans dat hij in Zwitserland opnieuw vooraan meerijdt. Als hij wil winnen moet hij afrekenen met renners als Richie Porte, Nairo Quintana, Mikel Landa, Jakob Fuglsang, de broertjes Izagirre en Simon Spilak – de winnaar van vorig jaar. Maar voor Mollema is de Ronde van Zwitserland ook de opmaat naar een Tour met een parcours dat hem past als een fluwelen handschoen. Lastig, chaotisch, niet al teveel tijdritkilometers. De aandacht in Nederland zal vooral uitgaan naar Tom Dumoulin, maar stiekem is Mollema in de Tour waarschijnlijk de Nederlandse klassementsrenner met de meeste kansen.