Volledig scherm
Mensen stromen toe na het verkeersongeluk, waarbij Michele Scarponi om het leven kwam. © EPA

Michele Scarponi omgekomen bij verkeersongeval

Michele Scarponi is vandaag overleden. De 37-jarige Italiaanse wielrenner kwam in zijn woonplaats Filottrano om bij een verkeersongeval.

,,Dit is een tragedie die te groot is om geschreven te worden'', schrijft wielerploeg Astana in een persbericht. ,,Onze renner is deze ochtend overleden nadat hij tijdens de training aangereden werd door een busje. Michele laat een vrouw en twee kinderen na.'' 

Scarponi won maandag nog de de eerste etappe van de Ronde van de Alpen (voorheen Ronde van Trentino). Die meerdaagse koers eindigde vrijdag. ,,Na de Ronde van de Alpen keerde hij met de auto terug naar huis en 's avonds was hij bij zijn familie. Vanmorgen vertrok hij voor een trainingsritje en toen sloeg het noodlot toe. We moeten afscheid nemen van een groot kampioen en een geweldig man, die altijd lachte. Hij was een fantastisch persoon voor iedereen in het team'', schrijft Astana.

Astana Proteam on Twitter

This is a tragedy too big to be written. Here is the official press release of the Astana Pro Team https://t.co/TDNc6MkkD1 Ciao Michele.

Quote

We moeten afscheid nemen van een groot kampioen.

Astana


Scarponi, die werd aangereden door een kleine vrachtwagen, zou volgende maand tijdens de Ronde van Italië de kopman van Astana zijn. Hij was aangewezen als vervanger van Fabio Aru, die vanwege een knieblessure de honderdste editie van de Giro moet laten schieten. Scarponi won de Italiaanse etappekoers in 2011. In 2012 en 2013 eindigde hij als vierde.


In 2012 schorste zijn toenmalige werkgever Lampre Scarponi tijdelijk toen hij had toegegeven tot twee keer toe contact te hebben gehad met dopingarts Michele Ferrari. Scarponi werd als eens twee jaar geschorst wegens zijn betrokkenheid in een dopingaffaire rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

In 2014 maakte de Italiaanse renner de overstap van Lampre-Merida naar Astana, waar hij ploeggenoot was van de Nederlander Lieuwe Westra. ,,Wat een mooie dag moest worden, begint met dat m'n goede maat en vriend Michele Scarponi is overleden. Geen woorden voor, ben stil! Rust zacht'', schrijft Westra op Twitter, dat vol stroomde met reacties na Scarponi's dood. De 34-jarige Fries stopte in januari met wielrennen.

Lees hier de necrologie van Thijs Zonneveld over Michele Scarponi.

Volledig scherm
Het busje dat Michele Scarponi aanreed op de training. Op de achtergrond is de verslagenheid groot. © EPA
Volledig scherm
Michele Scarponi. © Photo News