De ploeg van Mathieu van der Poel maakt ook deel uit van de MPCC.
Volledig scherm
De ploeg van Mathieu van der Poel maakt ook deel uit van de MPCC. © photo: Cor Vos

MPCC doet dringende oproep aan wielrenners: ‘Blijf binnen, train niet op de weg’

Als het aan de MPCC ligt, wordt er door wielrenners voorlopig niet meer getraind op de weg. De de beweging voor een geloofwaardige wielersport roept al zijn leden op verantwoordelijkheid te tonen en in verband met het coronavirus niet met de fiets naar buiten te gaan.

,,In veel landen wordt ons al gevraagd om vooral thuis te blijven en zo de verspreiding van het Covid-19-virus te beperken”, schrijft de MPCC in een persverklaring. ,,Dit moet voor iedereen gelden, van de gewone recreant tot aan de profs.”

,,De komende weken zijn we ervan overtuigd dat onze 861 leden, waaronder 380 professionele atleten, vrouwen en mannen uit meer dan 30 verschillende landen, zich hier aan zullen houden, ongeacht de impact op hun doelstellingen op middellange en lange termijn. Bovenal zijn wielrenners wereldburgers. Solidariteit is een essentiële waarde die sport moet promoten, vooral in deze omstandigheden.”

Pierre Lebetron, als hematoloog verbonden aan de MPCC, voegt daaraan toe: ,,Als sommige mensen zich nog steeds afvragen of ze naar buiten kunnen gaan trainen, is het antwoord nee! Binnen blijven voorkomt enerzijds besmetting en vermijdt anderzijds het risico om ziekenhuizen te overbelasten.”

Ploeg Van der Poel aangesloten bij MPCC

Negen WorldTour-teams maken deel uit van de MPCC: AG2R La Mondiale, BORA-hansgrohe, Cofidis, EF Education First, Groupama-FDJ (met Ramon Sinkeldam), Israel Start-Up Nation, Lotto Soudal, NTT Pro Cycling en Team Sunweb (met Wilco Kelderman en Sam Oomen).

Ook het Alpecin Fenix van Mathieu van der Poel is aangesloten bij de MPCC. De winnaar van de Amstel Gold Race zei deze week nog tegen Sporza blij te zijn nog altijd naar buiten te kunnen gaan: ,,De situatie is voor iedereen klote, maar gelukkig mogen we nog altijd buiten fietsen. Ik heb de knop (na het afgelasten van de voorjaarskoersen, red) al bij al snel kunnen omzetten. Het heeft gewoon geen zin om je druk te maken.”