Na 20 jaar en 133 zeges is het klaar voor Alejandro Valverde (42), 'El Imbatido' stopt, met een waanzinnige erelijst
De afgelopen 20 jaar is het wielrennen op alle vlakken veel veranderd, maar één ding bleef hetzelfde: Alejandro Valverde (42) deed altijd mee. Na een meer dan rijke carrière neemt de Spanjaard zaterdag bij de Ronde van Lombardije dan toch afscheid.
133 overwinningen, waaronder 4 monumenten, een wereldtitel en een grote ronde. Het is geen wonder dat de lijst aan prestaties van Alejandro Valverde een aparte Wikipediapagina heeft gekregen. Want na ruim 20 jaar op de professionele fiets, ontelbare demarrages, talloze pensioen-aankondigingen en minstens 300 columns van Thijs Zonneveld is er veel moois om op terug te kijken.
In zijn jonge jaren kreeg Valverde de bijnaam ‘El Imbatido’. Omdat hij vrijwel overal won waar hij aan de start verscheen, werd hij gezien als ‘de ongeslagene'. Ook in zijn profloopbaan deed hij die naam alle eer aan.
De eerste keer dat Valverde zich op het grootste toneel liet zien was in zijn geliefde Vuelta - de ronde die hij 16 keer startte, 14 keer uitreed en één keer won. In 2003 pakte hij op indrukwekkende wijze zijn eerste etappezege, eindigde hij als derde in het algemeen klassement en wist de wielerwereld: oppassen voor die Spanjaard. Nog datzelfde jaar greep hij zilver op het WK. Op dat moment was Tadej Pogacar vier jaar, Remco Evenepoel drie.
In 2005 reed Valverde in de eerste bergetappe van de Tour de France alle favorieten los, om vervolgens Lance Armstrong te verslaan in een sprintje dat bekend zou komen te staan als een 'typsiche Valverde-sprint'.
Zo'n sprint, bergop met een klein groepje, daarin excelleerde de Spanjaard als geen ander. Keer op keer was hij als een duveltje uit een doosje opeens vooruit, en niemand die hem kon volgen. En dat deed hij talloze keren in de jaren daarop volgend.
In 2008 startte Valverde als een van de favorieten aan de Tour de France. Al direct in de eerste etappe greep hij door in de slotkilometer bergop weg te springen bij zijn concurrenten op kenmerkende wijze de gele trui. Ondanks twee etappezeges moest hij het doen met een achtste plaats in het algemeen klassement.
Maar de mooiste? In 2012 durfde hij voor het eerst eens te zeggen: ‘dit was mijn mooiste’. Het was na zijn schorsing van twee jaar voor zijn betrokkenheid bij de dopingzaak rond Eufemiano Fuentes. De Murciaan, die overigens nooit heeft toegegeven de regels te hebben overtreden, keerde in de Tour de France terug op het allerhoogste podium door op magistrale wijze de zege in de 17de etappe op de Peyragudes te grijpen.
Wereldkampioen op z'n 38ste
Na zijn schorsing won Valverde twee keer Luik-Bastenaken-Luik en vier maal (op rij) de Waalse Pijl. Maar één race wilde maar niet lukken: het WK. Hij had al zes keer op het podium gestaan, maar die regenboogtrui bleef lang buiten bereik. Tot 2018. De reeds 38-jarige Valverde bleef over in een klein groepje met onder anderen Tom Dumoulin, en behaalde daar wat hij sindsdien zijn mooiste zege vindt.
Natuurlijk kwam de sleet er een beetje op bij Valverde, zijn explosiviteit werd minder en dus won hij ook minder vaak. Na zijn wereldtitel bleef het bij een Spaanse kampioenschap, etappes in de Vuelta en de Dauphiné en wat kleinere zeges. Maar hij werd ook nog tweede in het eindklassement van de Vuelta, de Ronde van Lombardije, Strade Bianche (achter de dan 23-jarige Pogacar) en ‘zijn’ Waalse Pijl. Ereplaatsen waar flink wat renners in hun hele loopbaan niet bij in de buurt komen.
Pensionado?
Na zijn wereldtitel, en ook daarvoor al, kreeg Valverde vaak de vraag die alle wielrenners van boven de 32 krijgen: wanneer ga je met pensioen? Ook voor onze camera werd het gevraagd:
De laatste jaren hebben we nog extra kunnen genieten van Alejandro Valaverde, omdat Movistar meerdere seizoenen een Netflix-filmploeg mee liet lopen, die de complete chaos achter de schermen van de Spaanse ploeg vastlegde. En Valverde, die in de documentaire El Día Menos Pensado niet veel woorden nodig heeft en duidelijk de baas van de ploeg is, groeide alleen maar in populariteit.
Erelijst Alejandro Valverde
WK: goud in 2018, zilver in '03 en ‘05, brons in '06, '12, '13, '14.
Luik-Bastenaken-Luik: eerste in 2006, '08, '15, '17, tweede in '07 en '14, derde '13.
Waalse Pijl: eerste in 2006, '14, '15, '16, '17, tweede in '07, '18 en ‘22, derde in '21.
Clásica San Sebastián: eerste in 2008 en '14, tweede in '13 en derde in '07, '15 en '16.
Ronde van Spanje: eerste in 2009, tweede in ‘06, ‘12, ‘19, derde in ‘03, ‘13, ‘14, 13 etappes.
Tour de France: derde in 2015, vier etappes.
Giro d’Italia: derde in 2016, een etappe.
Verder zijn er eind- en etappezeges in onder meer de Ruta del Sol, de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné. Tweede plaatsen waren er onder meer in de Amstel Gold Race, de Ronde van Lombardije en Strade Binache.
Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie Valverde-momenten geweest. Wat was jouw favoriete moment? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oud-wielrenner Christophe Moreau in voorarrest wegens huiselijk geweld
Voormalig wielrenner Christophe Moreau zit in Zwitserland in voorarrest, meldt de Zwitserse site Blick. De 51-jarige Fransman werd zondag opgepakt wegens huiselijk geweld. -
Team DSM met Romain Bardet als kopman naar Tour de France: ‘Ik word nog elk jaar beter’
DSM gaat dit jaar voor de Tour de France een ploeg bouwen rond Romain Bardet. De Fransman wordt de absolute kopman van de Nederlandse wielerploeg, nadat hij vorig jaar nog had gemikt op een goed klassement in de Giro d’Italia. Bardet verliet die ronde voortijdig wegens ziekte en reed daarna alsnog de Tour in een ploeg die vooral ging voor dagsuccessen. -
Vuelta a España 2023 biedt renners tien(!) aankomsten bergop, ook Alto de l’Angliru ligt op de route
De 78e Ronde van Spanje telt liefst tien aankomsten bergop. Dat blijkt uit het routeschema dat dinsdag in Barcelona werd gepresenteerd. Aansprekende ritten zijn onder meer de dertiende etappe met aankomst op de Pyreneeëncol Tourmalet en de zeventiende rit naar de top van de befaamde berg Angliru. -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Remco Evenepoel moet ‘domme’ aanval bekopen, dubbelslag omstreden Miguel Ángel López in San Juan
Een bijzondere ontknoping in de Vuelta a San Juan. In de koninginnenrit leek Remco Evenepoel met nog tien kilometer te gaan de beslissende aanval te hebben ingezet, maar de wereldkampioen viel stil en zag uiteindelijk de omstreden Miguel Ángel López de winst pakken.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Nairo Quintana ontkent einde carrière: ‘Ik ben nog steeds wielrenner’
Nairo Quintana heeft berichten in Colombiaanse media tegengesproken dat hij per direct zou stoppen. Op een persconferentie vandaag in Bogotá meldde de winnaar van de Giro d’Italia (2014) en Vuelta d’España (2016) dat hij nog altijd op ziek is naar een nieuwe ploeg. Quintana moest eind vorig jaar vertrekken bij Arkéa Samsic na een tramadol-affaire. Hij raakte zijn zesde plaats in de Tour de France van vorig jaar kwijt na gebruik van de verboden pijnstiller. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSander de Koning
Mieks MB
Herman Iterson
Rutten