Volledig scherm
Eufemiano Fuentes bij zijn proces in 2013. © SERGIO PEREZ

Namen van dopingklanten Fuentes toch niet onthuld

De atleten die met hulp van de beruchte sportarts Eufemanio Fuentes aan doping kwamen, hebben geluk. Het leek erop dat de eigenaren van de in totaal 211 bloedzakken die in 2006 bij de Spanjaard werden aangetroffen onthuld zouden worden, maar het gerechtshof in Madrid steekt daar een stokje voor.

Namen mogen alleen met de instanties, zoals het WADA, de UCI en de IAAF, worden gedeeld als tegen een betrokken sporter nog een dopingzaak loopt. Ook is het zo dat er een verjaringstermijn van acht jaar geldt. Aangezien de bloedzakken alweer elf jaar oud zijn, komen de sporters (23 wielrenners en twaalf atleten) met de schrik vrij.

Operación Puerto

Onder de noemer Operación Puerto deed de Spaanse politie in 2006 invallen bij Fuentes en handlangers, waarbij meer dan tweehonderd bloedzakken in beslag werden genomen. Dat door sporters afgegeven bloed behoorde meer dan dertig sporters toe, bij wie het later weer zou worden ingebracht via een illegale bloedtransfusie.

Aan de bloedzakken waren codenamen verbonden, maar onderzoekers slaagden erin de betrokkenheid van onder anderen Ivan Basso, Jan Ullrich en Alejandro Valverde aan te tonen. Thomas Dekker bekende zelf klant te zijn geweest bij Fuentes.

Vrijspraak

Na een proces dat jaren in beslag nam werd Fuentes schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Hij hoorde een jaar gevangenisstraf voorwaardelijk eisen en mocht vier jaar niet als arts optreden. In beroep werd hij vrijgesproken omdat de destijds geldende wetgeving een straf niet rechtvaardigde.

De diverse bonden wisten de vernietiging van de bloedzakken te voorkomen, maar de namen van de betrokkenen zullen, in tegenstelling tot eerdere berichten, dus niet openbaar worden gemaakt.