Volledig scherm
© belga

Nederland slaat weer toe: Jakobsen wint Scheldeprijs

Dylan Groenewegen werd uit koers gezet na het negeren van een spoorwegovergang, maar Fabio Jakobsen liet zien dat er meer Nederlands sprinttalent op komst is. De renner van Quick Step imponeerde in de sprint, waar vijfvoudig Marcel Kittel in de slotfase moest lossen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© belga

Door Sjors Tanis

Jakobsen won in een sprint van een kleine groep voor Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) en Christopher Lawless (Team Sky). De overmacht waarmee was echter indrukwekkend. Zijn tegenstanders stonden in aankomstplaats Schoten niet op de finishfoto.

Eerder in de wedstrijd was een groep van vijf renners, met daarbij Jan-Willem van Schip, weggereden uit het peloton. Ze kregen nooit een ruime voorsprong, maar op 80 kilometer van de streep was hun liedje al vroeg uit. Dat gebeurde net nadat een tweede peloton van zo'n dertig renners, met daarbij Dylan Groenewegen, Timo Roosen en Arnaud Démare, uit koers werd gezet na het negeren van een spoorwegovergang.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© belga

Een nieuwe poging van Owain Doull en Antoine Duchesne had meer geluk. Ze reden lang voor het peloton, waar Katjoesja het meeste werk deed in dienst van kopman en vijfvoudig winnaar Marcel Kittel.

De Duitser kreeg, op zo'n vijftien kilometer van de streep, echter af te rekenen met een lekke band en al snel bleek dat hij een kruis kon maken over een zesde zege. De sprinter kon het tempo van ploeggenoot Nils Politt niet volgen en een paar kilometer later liet Kittel het definitief lopen.

In de voorbereiding op de sprint zat Quick Step goed geplaatst en ondanks pogingen van Jos van Emden en Guillaume van Keirsbulck ging het kleine peloton traditioneel sprinten op het 'WK voor sprinters'. Daarin was Jakobsen met afstand de sterkste. Bram Welten (Fortuneo-Samsic) eindigde als negende.

De Nederlander won eerder dit jaar ook al Nokere Koerse.

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© photo_news

Bekijk hieronder de reactie van Dylan Groenewegen na zijn uitsluiting:

Liveblog

 geen nieuwe berichten

0 km

Fabio Jakobsen wint! De 21-jarige renner van Quick Step verslaat met afstand de Duitser Pascal Ackermann en wint het WK voor sprinters.

1 km

Laatste kilometer! Wie wint de Scheldeprijs 2018?

2 km

Quick Step zit goed met vier renners voorin. Gaat Fabio Jakobsen voor Nederlands succes?

4 km

Van Emden gaat solo, maar door het werk van Quick Step wordt de tijdrijder van LottoNL-Jumbo weer gegrepen. Direct probeert Van Keirsbulck het, maar Breschel zit direct op het wiel.

5 km

Bij Team Sky en Team Sunweb willen ze doorrijden en zij zetten een paar renners op kop in het uitgedunde peloton. Kittel laat het definitief lopen en kan een zesde zege in de Scheldeprijs vergeten!

8 km

Doull gaat op de laatste keer de Broekstraat alleen door, maar hij komt niet ver. Timo Roosen gaat vervolgens, maar ook hij ziet de rest op zijn wiel zitten.

9 km

Het peloton (zonder Kittel) volgt op 10 seconden van de twee koplopers. Kittel en ploeggenoot Politt hangen op 25 seconden.

11 km

Ook vijfvoudig winnaar Marcel Kittel heeft pech. Twee ploeggenoten wachten hem op, maar het lijkt einde verhaal voor de Duitser.

14 km

Pech voor het Colombiaanse sprinttalent Álvaro José Hodeg! De renner van Quick Step heeft een lekke band en moet lang wachten. Het lijkt een kansloos verhaal voor de Colombiaan. De twee leiders Doull en Duchesne hebben nog 20 seconden. Ook pech voor Moreno Hofland.

16 km

Maarten Wynants valt aan vanuit het peloton en krijgt een renner van EF Education First-Drapac mee. Dat is Matti Breschel. Ze gaan op zoek naar de twee leiders.

17 km

De renners zijn weer op de Churchillaan en dat betekent dat de bel klinkt voor de laatste ronde. Doull en Duchesne hebben 34 seconden. Wie wint de Scheldeprijs?

20 km

In het peloton begint nu ook Quick Step-Floors te werken. De Belgische ploeg helpt Katjoesja een handje. Het verschil met de twee leiders Doull en Duchesne: 35 seconden.

23 km

De kanshebbers als het straks op een sprint aankomt: Marcel Kittel, Edvald Boasson Hagen, Phil Bauhaus, Pacal Ackermann, Álvaro José Hodeg, Fabio Jakobsen en Jens Debusschere.

Volledig scherm
© photo_news

25 km

Met Biermans op kop op de Broekstraat, gaat de voorsprong van de twee leiders naar beneden: 40 seconden. Gaat Kittel voor een zesde zege in de Scheldeprijs? Het is inmiddels wel begonnen met regenen en niet zo'n klein beetje ook.

28 km

De voorsprong van Doull en Duchesne gaat nu wel snel achteruit. Door het werk van Katjoesja is het verschil nog 55 seconden.

31 km

Katjoesja blijft tempo maken op kop van het peloton voor sprinter Marcel Kittel. De twee leiders hebben nog 1'20.

35 km

Duchesne en Doull, de twee renners aan kop, houden nog 1'25 over op het peloton, waar vijf renners van Katjoesja het verschil klein houden. Duschesne was in eerste instantie één van de knechten van kopman Arnaud Démare, maar de Franse kampioen is uit de wedstrijd gehaald.

38 km

Groenewegen, Roosen en Grondahl Jansen zijn weer terug bij de bus. Een uur eerder dan gepland, dat wel..

42 km

De twee leiders zitten op de kasseien van de Broekstraat. Kittel is weer terug in het peloton.

45 km

Doull en Duchesne rijden iets verder weg: 1'35. Ondertussen heeft Kittel voor de tweede keer vandaag pech, maar de Duitser blijft rustig. Zijn ploeg gooit de boel in het peloton op slot, waardoor Kittel vrij makkelijk weer terug kan komen.

laad oudere berichten