Nederlanders wereldkampioen ploegentijdrit met Sunweb

Team Sunweb heeft een topdag op het WK wielrennen in het Noorse Bergen. Naast de vrouwen hebben ook de mannen de wereldtitel gepakt bij de ploegentijdrit.

Sunweb bleef BMC 8 seconden voor. Team Sky pakte brons op 22 seconden. Dumoulin en zijn ploeggenoten sloegen toe in het laatste deel van de tijdrit. Bij de tussenpunten klokten ze slechts de vierde en tweede tijd. BMC leek op weg naar de derde wereldtitel, maar moest in het laatste deel na de klim twaalf seconden toegeven. Regerend wereldkampioen Quick-Step, met Niki Terpstra, eindigde als vierde op 35 seconden. LottoNL-Jumbo werd zevende op 1.19 minuut.

Uitslag:  1. Sunweb (Dui) 42,5 km in 47.50,42, 2. BMC (VSt) +0.08,29, 3. Team Sky +0.22,35, 7. LottoNL-Jumbo (Ned) +1.19,58.

Volledig scherm
Van links naar rechts: Søren Kragh Andersen, Tom Dumoulin, Michael Matthews, Sam Oomen, Wilco Kelderman en Lennard Kämna. © AP

'Echt onverwacht'

Volledig scherm
© Photo News

,,We wisten dat we goed bezig waren, maar dit is echt onverwacht'', zei een totaal verraste Dumoulin na afloop. ,,Dit is dé teamwedstrijd van het jaar en die hebben we gepakt.'' De tijdritspecialist beaamde dat het plan om lang met zes rijders bijeen te blijven succesvol was gebleken. ,,We probeerden om bij elkaar te blijven tot na de lange klim en dat heeft op het einde goed uitgepakt.''

Eerder op de dag greep Sunweb (dat bij de vrouwen op de Nederlandse licentie rijdt, maar bij de mannen op een Duitse licentie) ook al verrassend goud bij de vrouwen. De ploeg met de Nederlandse wielrensters Lucinda Brand, Floortje Mackaij, Sabrina Stultiens en Ellen van Dijk had hiervoor nog nooit de wereldtitel in de ploegentijdrit veroverd.