Noorse journalist moet overgeven na 'Tour-dieet'

Een Noorse journalist die het 'Tour-dieet' een dag uittestte is dat niet zo goed bevallen. Nicolay Ramm was van plan 8290 calorieën op één dag te eten, maar kwam ongeveer halverwege toen hij zijn poging moest staken.

De Noor werd 's ochtends voor een enorme eettafel gezet met daarop pasta, fruit, koffie en veel broodjes. Alles bij elkaar moet de in stijl geklede man bijna 8300 calorieën weg zien te werken, waar een man gemiddeld 2500 calorieën per dag moet eten. Wielrenners eten zoveel calorieën omdat ze zoveel energie verbruiken tijdens het fietsen. Tijdens een etappe in de Tour de France zitten ze al gauw vier of vijf uur per dag op de fiets, waardoor ze veel moeten eten om hun energievoorraad op peil te houden.

Ramm krijgt hulp van Henrik Orre, de kok van Team Sky, de ploeg van tourfavoriet Chris Froome. De havermout, pasta, yoghurt, sinaasappelsap en broodjes gaan zonder al te veel moeite naar binnen. De koffie smaakt zelfs 'geweldig'. Bij de smoothie, na 1 uur en 15 minuten eten krijgt Ramm het moeilijk. Als daarna het 'tussendoortje' aan bod komt begint hij stevig te zuchten. Het fruit, water en de nootjes en energierepen gaan onder een luid gesteun en gekreun naar binnen.

Daarna volgt het etappemenu: 2 blikjes cola, twee broodjes, energiedrink en 7 energierepen. De eerste reep gaat er nog aardig in, terwijl hij met de overige repen zit te jongleren en een aantal koersen opnoemt. Eventjes pakt hij de prullenbak erbij, maar die is niet nodig.

Na een paar keer kokhalzen probeert Ramm de gelletjes naar binnen te schuiven: dat lukt echter niet. Hij gaat over zijn nek en moet de etappe helaas opgeven na 4300 calorieën in 5 uur en 3 minuten.