Volledig scherm
© ANP

NOS wil 'goed gesprek' over doping met Michael Boogerd

UpdateOud-profrenner Michael Boogerd zal komend seizoen niet optreden als commentator bij de NOS. De NOS kiest vanaf het komende wielerseizoen voor minder wedstrijden, een zakelijkere toon en minder romantiek. 'Maar stoppen met uitzenden, is nooit een optie geweest,' zegt hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter.

De naam van Boogerd, de succesvolste Nederlandse klassementsrenner van de afgelopen decennia, wordt in de wielerwereld sinds de epo-onthullingen in de Rabobankploeg steeds meer in verband gebracht met dopinggebruik.

'De NOS heeft Michael Boogerd geen voorwaarde gesteld. Het is niet zo dat hij pas weer welkom is als hij open kaart speelt, ' zegt Nooter tegen NU.nl. Nooter zegt dat Boogerd hem in oktober 2012 in een evaluatiegesprek na afloop van het wielerseizoen, heeft laten weten 'dat hij twijfelde of hij door wilde gaan met commentaar geven'.

In tegenstelling tot voorgaande jaren doet de NOS komend weekend geen rechtstreeks verslag van de traditionele openingsklassiekers De Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Op het uitzenden van enkele 'kleine' wedstrijden in Duitsland en België na is de programmering van dit wielerseizoen bij de publieke omroep verder nauwelijks afgeslankt. Toch vraagt de met dopingschandalen besmette sport om een drastisch andere toon, vindt hoofd NOS Sport Maarten Nooter.

'Wielrennen is voor een journalistieke organisatie juist nu relevant om te volgen,' vindt Nooter. 'Er is veel discussie geweest over de aanpak, maar stoppen met uitzenden was nooit een optie. Het blijft een olympische en relevante sport.' Volgens Nooter zijn 'zakelijk', 'constaterend', 'kritisch' én 'gereserveerd' de nieuwe kernwoorden als het gaat om de manier van verslaggeving. 'De dopingverhalen van de afgelopen tijd gingen vooral over vroeger, er moet naar de toekomst worden gekeken. Men probeert schoon schip te maken in de wielerwereld. Dat is bijvoorbeeld interessant om aandachtig te volgen. We zullen daarnaast niet meer standaard voorbeschouwingen brengen van belangrijke wedstrijden. Tenzij er een goede nieuwsaanleiding is. Met alle dopingschandalen moet je concluderen dat er momenteel belangrijkere zaken zijn dan het bijwonen van trainingen.

'Als het om live-verslaggeving gaat, beperken we ons nóg nadrukkelijker tot de hoofdacts,' vervolgt de NOS Sport-baas. 'Wat het commentaar tijdens wedstrijden betreft: je zal een verslaggever straks niet snel meer enthousiast horen roepen hoe schitterend die ene wielrenner naar voren vliegt. Het moet meer gaan over het spel zelf.'

Mart Smeets, Herbert Dijkstra, Maarten Ducrot en Joris van de Berg worden door Nooter genoemd als wielercommentatoren. Op de radio zijn dat Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman. Grote afwezige in deze lijst is dus Michael Boogerd die sinds de epo-onthullingen in zijn voormalige Rabobankploeg weer nadrukkelijk in verband wordt gebracht met doping. Iets wat hij tot op de dag van vandaag stellig ontkent.

'We hebben elkaar sinds oktober vorig jaar, toen Michael bij mij zijn twijfels uitte of dit überhaupt wel zijn 'ding' is, geen contact meer gehad,' zegt Nooter. Volgens geruchten zou ook Boogerd doping hebben gebruikt. Nooter wil het liefst van Boogerd zelf weten wat er in dat kader allemaal is gebeurd. 'Binnenkort zal ik hem eens bellen. Ik zou hem best terug willen zien bij de NOS. Maar dan wil ik wel van hem weten hoe het precies zit.'