Volledig scherm
© afp

Oersterke Sagan wint in regenboogtrui, Terpstra derde

Peter Sagan heeft zijn voorjaar volledig gekleurd met winst in Parijs-Roubaix. De wereldkampioen versloeg vroege vluchter Silvan Dillier in een sprint-a-deux, nadat hij op 60 kilometer weg was gereden bij de overige favorieten. Niki Terpstra werd derde.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© afp

Door Sjors Tanis

Sagan versnelde vlak nadat Greg van Avermaet, de winnaar van vorig jaar, een poging deed op iets meer dan 60 kilometer van de streep. In eerste instantie twijfelde de overige favorieten, waardoor Sagan snel een halve minuut kon pakken.

Solo ging de Slowaak van Bora-Hansgrohe op weg naar drie vroege vluchters die als laatste waren overgebleven van een kopgroep van negen renners. Daarvan bleek Silvan Dillier met afstand de sterkste, want de Zwitser kon Sagan ook op de zwaarste kasseienstroken als Carrefour de l'Arbre volgen. Eén voor één reed Sagan de vroege vluchters uit het wiel, maar Dillier hield het wiel.

Niki Terpstra probeerde op de kasseien meermaals op weg te gaan naar de leiders, maar zag hoe concurrenten als Wout van Aert en Sep Vanmarcke steeds in zijn wiel zaten. Sagan en Dillier bouwden hun voorsprong steeds verder uit en ze mochten op de wielerbaan sprinten voor de winst. Daarin was de wereldkampioen met afstand de sterkste.

Voor Sagan is het zijn eerste zege in Parijs-Roubaix. In zes voorgaande deelnames was de zesde plaats in 2014 zijn beste resultaat. Hij won dit seizoen ook al Gent-Wevelgem. Naast Sagan en Dillier mocht Terpstra als derde mee op het podium. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen reed in de laatste kilometers nog weg bij Vanmarcke, Van Avermaet en Jasper Stuyven om zo als derde binnen te komen op de wielerbaan in Roubaix. Terpstra won de Hel van het Noorden in 2014.

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© belga

Liveblog

 geen nieuwe berichten

1 km

Laatste kilometer! Gaat Peter Sagan voor zijn eerste zege in Parijs-Roubaix? Wat een spanning!

3 km

Over twee kilometer draaien Sagan en Dillier de wielerbaan op. Wat een spanning, al zal Sagan normaal gesproken eenvoudig winnen van de tragere Dillier. Alhoewel, Dillier kan ook sprinten.

5 km

Dillier en Sagan hebben 55 seconden op de favorieten in de achtergrond (met Terpstra). Zij gaan strijden voor de derde plaats. Maar wie wint? Peter Sagan of vroege vluchter Silvan Dillier?

9 km

Sagan en Dillier zijn nog altijd samen. Gaan ze op de wielerbaan van Roubaix sprinten voor de winst? In de achtervolging rijden nog altijd dezelfde vier namen: Van Avermaet, Stuyven, Terpstra en Vanmacke. Het verschil: 40 seconden.

14 km

Dillier heeft het heel lastig, maar de Zwitserse kampioen blijft in het wiel van de wereldkampioen. In de achtervolging blijven Van Avermaet, Stuyven, Terpstra en Vanmarcke over. De achterstand van Terpstra: 1'05. Het gaat tussen Sagan en Dillier.

16 km

Terpstra gaat en Vanmarcke gaat mee. Van Avermaet en Phinney hebben het lastig. Sagan en Dillier hebben 1'15 voorsprong.

18 km

Het is 37 jaar geleden dat een wereldkampioen nog eens Parijs-Roubaix won: Bernard Hinault.

20 km

Sagan en Dillier beginnen aan Camphin-en-Pévèle, direct gevolgd door het Carrefour de l'Arbre. Gaat Sagan nu solo of is Dillier zo sterk dat hij Sagan kan blijven volgen?

23 km

Het lijkt gewonnen spel voor Sagan en Dillier. Het duo heeft 1'20 op de groep met Terpstra. Nog vijf kilometer tot het Carrefour de l'Arbre. In de achtergrond probeert Wout van Aert tempo te maken.

25 km

Jelle Wallays moet op de kasseien van Cysoing à Bourghelles lossen. Enkel Silvan Dillier kan Sagan volgen. De voorsprong op Terpstra, Van Avermaet, Van Aert en co is één minuut.

27 km

Nog zeven kasseienstroken te gaan. Vooral het Carrefour de l'Arbre zal voor de laatste schifting moeten zorgen, maar ook Camphin-en-Pévèle, die daar vlak voor komt, is zwaar.

31 km

Ook Jens Debusschere zit in de groep met Terpstra. De Belg van Lotto-Soudal heeft op knappe wijze de oversteek gemaakt. Sagan, Dillier en Jelle Wallays hebben 45 seconden voorsprong op de groep met Terpstra, Van Aert en Van Avermaet.

34 km

In de groep achter Terpstra zitten onder meer Naesen, De Backer, Gilbert, Politt, Lampaert en Stybar. Ook daar is geen samenwerking. De voorsprong van Sagan slinkt iets: 55 seconden.

38 km

De groep met Terpstra en Van Avermaet houdt de benen stil en daardoor loopt Sagan weer uit. De wereldkampioen mag blij zijn met medevluchters Dillier en Wallays, die nog mee op kop rijden.

40 km

Van Avermaet moest even achtervolgen op Terpstra en co, maar sluit met Taylor Phinney weer aan. Gilbert heeft moeten lossen, net als Stybar dus. Sagan houdt de voorsprong van 45 seconden vast. Nog één vijfsterrenstrook op het menu: Carrefour de l'Arbre op 17 kilometer van de finish.

43 km

Terpstra versnelt op Mons-en-Pévèle en krijgt alleen de allersterksten mee. Vanmarcke, Gilbert, Van Avermaet en Bert de Backer volgen. Ze halen Van Aert, Stuyven en vroege vluchter Bystrom bij. Peter Sagan heeft 40 seconden, samen met Dillier en Wallays, die al 170 km op kop rijden.

47 km

In het peloton rijdt LottoNL-Jumbo-renner Grondahl Jansen op kop. Het komt de achterstand op Sagan niet ten goede, want de favorieten zitten al op 55 seconden. In de kop van de wedstrijd moet Bystrom lossen en ook Wallays heeft het lastig.

48 km

Val van Kristoff, samen met Rowe en Tony Martin. Vlak voor Mons-en-Pévèle, de vijfsterrenstrook waar Peter Sagan aan begonnen is.

50 km

Nog 50 km in deze Parijs-Roubaix! Sagan heeft (samen met de drie vroege vluchters) 15 seconden voorsprong op Stuyven en Van Aert. De rest van de favorieten zit nog 10 seconden verder.

51 km

Sagan sluit aan bij Dillier, Wallays en Bystrom. In de achtervolging rijden Stuyven en Van Aert samen weg. Quick Step is op dit moment nergens te bekennen.

laad oudere berichten