Volledig scherm
Doet Thomas, Froome of Dumoulin een gooi naar de winst in de olympische wegrace? © photo: Cor Vos

Olympisch parcours in Tokio geknipt voor klimmers

De wielrenner die in 2020 olympisch kampioen wil worden in Tokio moet over klimcapaciteiten beschikken. Dat bleek bij de presentatie van het parcours van de wegrace die tegen de flanken van de befaamde Mount Fuji loopt met in de slotfase een lastige beklimming van de Mikuni Pass. De top van die helling (6,5 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,6 procent) ligt op ruim 30 kilometer voor de finish.

De start van de wedstrijd ligt in het Musashinonomori Park van Tokio. De eerste 80 kilometer van de koers zijn redelijk vlak. Daarna gaat het langzaam naar een hoogte van 1000 meter (Doushi Road) en een snelle afdaling van zo'n 15 kilometer. De vrouwenwedstrijd zet daarna koers naar de finish. De mannen rijden een lus die deels tegen de Mount Fuji, een iconische berg en toeristische trekpleister, ligt. Na de beklimming van de Mikuni Pass volgt nog de tweede beklimming van de kortere Kagosaka Pass en 21 deels dalende kilometers naar de finish op het racecircuit Fuji Speedway.

Voor de vrouwen ligt er een parcours van 137 kilometer met de Doushi Road en de Kagosaka Pass als voornaamste hindernissen.

Volledig scherm
Het logo van de Olympische Spelen in Tokio. © Tokyo 2020