Volledig scherm
Bjarne Riis. © Cor Vos

Omstreden Riis keert terug in de wielersport en wordt teammanager van NTT

Voormalig Tourwinnaar en ploegleider Bjarne Riis staat op het punt zijn rentree te maken in de UCI WorldTour. De 55-jarige Deen maakte volgens de Deense krant B.T. woensdag in Kopenhagen bekend dat het bedrijf Virtu Cycling Group waarvan hij een van de eigenaren is, mede-eigenaar wordt van WorldTour-ploeg NTT.

NTT Pro Cycling is de nieuwe naam van de Zuid-Afrikaanse ploeg Dimension Data van teambaas Douglas Ryder. Volgens de Deense krant moet Riis de nieuwe teambaas van NTT worden. De Deen won de Ronde van Frankrijk in 1996, maar gaf later toe doping te hebben gebruikt. Hij was ploegleider van CSC, Saxo Bank en Tinkoff en werd in de afgelopen jaren ervan beschuldigd dat hij volledig op de hoogte en betrokken was van dopinggebruik door verschillende renners uit zijn ploegen.

Riis had enkele jaren geleden al aangegeven met het bedrijf Virtu Cycling Group terug te willen keren in de WorldTour. De vrouwenploeg van Virtu Cycling boekte succes in 2019 met de Italiaanse Marta Bastianelli die de Ronde van Vlaanderen won. Het team hield aan het eind van het seizoen echter op te bestaan.

,,Eigenlijk ben ik nooit weggeweest uit de wielersport", zei Riis in Kopenhagen tijdens een persconferentie. ,,Ik heb alles gevolgd.” De Deen gaf in 2007 toe dat hij in de periode 1993-1998 epo gebruikte, maar gestraft werd hij nooit. ,,Ik heb fouten gemaakt, dat geef ik toe. Maar mensen die mij kennen, weten hoe ik in het leven sta en erover denk. Voor mij komt een droom uit dat ik weer actief mag zijn in de wielersport. Het ultieme doel is om in 2021 in Kopenhagen met NTT deel te nemen aan de Tour de France", aldus de oud-winnaar.

Volledig scherm
Bjarne Riis won in 1996 de Tour.
Volledig scherm
Riis met zijn vroegere pupil Alberto Contador. © photo: Cor Vos