Volledig scherm
Leontien van Moorsel wint goud op de weg bij de Spelen in Sydney in 2000. Volgens Janssen gebruikte ze in de voorbereiding epo. © AFP

'Onaangenaam verraste' Van Moorsel ontkent dopinggebruik

De belangrijkste Nederlandse wielerarts van de afgelopen dertig jaar heeft tegenover de Volkskrant een boekje opengedaan over het dopinggebruik van Nederlandse wielrenners. Volgens Peter Janssen (75) leverde hij in het verleden epo aan onder anderen Leontien van Moorsel. De voormalig topwielrenster ontkent de aantijgingen.

Janssen, in de jaren tachtig werkzaam voor topploegen als PDM, BankGiroLoterij en Vacansoleil, zegt met het interview in de Volkskrant de wielerwereld wakker te willen schudden. ,,Het systeem moet op de schop'', aldus Janssen.

Bloedtransfusies

Thijs Zonneveld on Twitter

Wat betreft Van Moorsel: ik heb zelf meerdere bronnen die bevestigen dat ze bij Peter Jansen kwam.

Van Moorsel heeft in 2000 door eetstoornissen een moeilijke periode achter de rug. Ze zou zich toen voor het eerst bij Janssen hebben gemeld. ,,Ze maakte een afspraak, omdat ze begeleiding zocht voor haar anorexia. Ze wilde dat haar gewicht gecontroleerd werd."

Daar blijft het niet bij. ,,Leontiens man, Michael Zijlaard, was er altijd bij. Ze kwamen buiten het spreekuur. Er zat vaak een lange tijd tussen en op het laatst van die consulten werd dan gevraagd, vooral door hem, of het mogelijk was een kuurtje te volgen", herinnert Janssen zich.

Janssen antwoordt bevestigend op de vraag of het om epo ging: ,,Ja. Ik heb het hier in de apotheek in Deurne besteld. Ik heb het met hun geld cash afgerekend." 

Omdat Van Moorsel uiteindelijk niet op controle kwam en door bleef gaan met de kuur beëindigde Janssen de samenwerking. ,,Niet op controle komen en dan blijkt dat ze op een (hematocriet)waarde van 47 zit'', zegt hij.

Van Moorsel ontkent

Volledig scherm
Van Moorsel en haar man Michael Zijlaard. © Michael Zijlaard en Leontien van Moorsel. Foto: ANP Kippa.

In een reactie reageert Van Moorsel 'onaangenaam verrast' op de uitlatingen van Janssen. ,,Te meer omdat ik met Peter Janssen periodiek een langdurige, prettige samenwerking heb gehad vanaf mijn 8e jaar totdat ik eind jaren negentig ging samenwerken met de KNWU-arts Tjeerd de Vries."

,,Ik herken mij niet in hetgeen hij in het artikel schetst en het verbaast mij dat hij deze uitlatingen nu doet. De toekomst van de wielersport is in ieder geval niet gebaat bij deze vage verdachtmakingen. Ik ben dertien jaar geleden gestopt met mijn actieve wielercarrière, waarin er nooit enige twijfel is gerezen bij mijn medische testen."

Rooks en Theunisse

Volledig scherm
Steven Rooks (links) en Gert-Jan Theunisse (midden) tijdens de Tour de France in 1988. © AFP

Behalve de epo aan Van Moorsel, zou Janssen ook toenmalige toprenners Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse met bloedtransfusies hebben geholpen. Rooks ontkent dit overigens. Ook Van Moorsel, die nooit betrapt is op doping, wees eerdere beschuldigingen altijd resoluut van de hand.

,,Ik ben in de jaren 90 heel vaak bij Janssen in de praktijk geweest. Of dat nou eind jaren 90, 2000 of 2001 is geweest, hij heeft mij advies gegeven op het gebied van mijn voeding en trainingsschema's. Ik ben dokter Janssen heel erg dankbaar. Hij heeft mij de motivatie gegeven, toen ik mijn comeback maakte, om weer in mezelf te gaan geloven'' zegt Van Moorsel in de Volkskrant.

Van Moorsel is een van de meest succesvolle Nederlandse olympische atleten. Naast haar medailles in Sydney won ze nog een gouden en bronzen plak in 2004 in Athene.

Thijs Zonneveld on Twitter

En tot slot: het is een ontzettend belangrijk signaal aan de huidige generatie. De waarheid blijft je altijd achtervolgen.