Volledig scherm
© AFP

Onklopbare Kittel klopt Groenewegen in Pau

En dat zijn er vijf! Marcel Kittel is na zijn zege van gisteren opnieuw de snelste in de sprint. De Duitse sprinter van Quick-Step won in Pau zijn vijfde etappe. Kittel won naast de tweede ook de zesde en zevende etappe. Dylan Groenewegen werd tweede. Chris Froome blijft leider.

Nabeschouwing

Het verloop van de wedstrijd liet zich al raden: een kleine groep sprong weg, en zodra de voorsprong groter dan drie minuten was controleerden de sprintersploegen. Een voorspelbaar koersverloop met een voorspelbare winnaar. In de achtervolging verrichtten Katoesja en Lotto-Soudal veel werk, waardoor ze Kittel onbedoeld aan de overwinning hielpen. Het was wel maatwerk dit keer: de laatste vroege vluchter, Maciej Bodnar, werd pas op een paar honderd meter van de streep gegrepen. Tijdens het voorspelbare koersverloop was er ook even opschudding: Alberto Contador ging tegen de vlakte met twee ploegmaats. 'El Pistolero' kon snel weer door en nam zijn plaats in het peloton weer in. Minder fortuinlijk was Dario Cataldo: 'Picasso' kwam eerder op de dag ten val en greep naar zijn pols. De Italiaan van Astana klom niet meer op zijn fiets, een flinke streep door de rekening van Aru en Fuglsang.

De knappe wedstrijd van Bodnar leverde de Pool wel de prijs voor de strijdlust op. Met nog 400 meter te gaan zag de Pool de overwinning in rook opgaan. Groenewegen zat netjes in het wiel van Kittel. De Duitser ontbond zijn duivels en leek op het einde zelfs een beetje uit te bollen. De jump van Groenewegen was niet voldoende om de groene trui van de overwinning te houden. Edvald Boasson Hagen werd derde.


Volledig scherm
© AFP

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Weer Kittel !
En het is weer Marcel Kittel die wint. De Duitser bolt rustig uit. Hij haalt het voor Dylan Groenewegen en Edvald Boasson Hagen.

Laatste kilometer
Bodnar
heeft nog steeds een kleine voorsprong onder de rode vod, maar het lijkt een verloren zaak.

2 km
Het peloton krijgt Bodnar in zicht, maar de Pool weigert op te geven.

3 km
Bodnar
heeft nog 16 seconden voorsprong. Quickstep brengt ondertussen Marcel Kittel naar voor.

5 km
Het peloton zet alle zeilen bij. Bodnar krijgt het nu lastig, zijn voorsprong bedraagt 21 seconden.

8 km
Bodnar
wordt beloond met de prijs van de strijdlust. Zijn voorsprong bedraagt 36 seconden. Komt het peloton te laat?

12 km
Het peloton heeft een vette kluif aan Bodnar, die nog 40 seconden voor de grote groep rijdt. Haalt de Pool als eerste de streep?

16 km
Bodnar
heeft nog 50 seconden voorsprong op het peloton. De Pool draait nog goed rond.

Valpartij!
Contador
is ten val gekomen met twee ploegmaats. De Spanjaard wordt nu terug naar voren gebracht.

22 km
Backaert
en Marcato zijn ingerekend. Bij Bodnar draait alles nog goed rond. De Pool heeft nog 43 seconden voorsprong op het peloton.

28 km
Het tempo in het peloton gaat de hoogte in. De vluchters hebben nog 22 seconden voorsprong. Ondertussen gaat het voor Bodnar te traag. De Pool springt weg uit de kopgroep.

34 km
De voorsprong van de kopgroep bedraagt nu minder dan een minuut. Het peloton wordt nerveuzer. Zijn er waaiers op komst?

Wie kunnen we verwachten vandaag? Marcel Kittel is ongetwijfeld de te kloppen man.

*** Marcel Kittel
** Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff
* André Greipel, John Degenkolb, Michael Matthews, Nacer Bouhanni, Rüdiger Selig

Pierrick Fédrigo was twee keer de sterkste in Pau: zowel in 2010 als in 2012 won de Fransman een Touretappe die finishte in Pau.

52 km
Ook Matthews en Bardet zijn opgehouden bij de valpartij. De kopman van AG2R wordt door enkele ploegmaats weer naar het peloton geloodst.

56 km
Op het enige klimmetje van de dag mag Frederik Backaert als eerste bovenkomen. Het levert hem een bergpuntje en wat centen op.

58 km
Er wordt weer gevallen in het peloton. Onder meer Colbrelli is erbij betrokken.

60 km
Marcato
komt als eerste voorbij de tussensprint. Backaert is tweede, Bodnar derde. In het peloton wint Kristoff de sprint voor Matthews en Kittel.

68 km
Het peloton volgt op 2'31" van de kopgroep. Over 7 kilometer is er een tussensprint.

73 km
Fuglsang
laat zich uitzakken tot bij de auto van de dokter. De Deen van Astana heeft pijn aan zijn linkerpols.

laad oudere berichten