Volledig scherm
De presentatie van de Vuelta 2020 in de Grote Kerk in Breda. © Pix4Profs / Joris Knapen

Op deze data raast de Vuelta in 2020 door Nederland

Samen met Utrecht vormt Noord-Brabant het decor voor de start van de Vuelta in 2020. Dinsdag maakte de organisatie bekend dat de opening van de Ronde van Spanje op Nederlandse bodem plaatsvindt in het weekend van 14, 15 en 16 augustus.

De wielerronde start op vrijdag 14 augustus met een ploegentijdrit over ruim 23 kilometer met start en finish bij de Jaarbeurs in Utrecht. De ronde vervolgt de tweede en derde etappe in Noord-Brabant. ,,We zijn erg enthousiast over een nieuwe officiële start vanuit het buitenland”, laat Vuelta-directeur Javier Guillén weten. Na 2009 (in Assen) is het de tweede keer dat de Vuelta in Nederland van start gaat. ,,De provincies Utrecht en Brabant zijn absoluut de beste gastheer die we maar kunnen wensen.”

,,La Vuelta Holanda is veel meer dan drie dagen topwielrennen”, vindt burgemeester Paul Depla van Breda. ,,Het wordt een prachtig feest van, voor en door bewoners, ondernemers en onze (internationale) gasten. De bijzondere band tussen Spanje en Nederland wordt daarmee nog verder versterkt.”

Den Bosch

De tweede etappe begint op zaterdag 15 augustus in Den Bosch en gaat via Heusden, de gemeente Altena, Zaltbommel en Maasdriel richting de Utrechtse Heuvelrug. Deze etappe gaat over 183 kilometer, de finish ligt bij het universiteitsterrein, het zogenoemde Science Park. Het peloton niet door of langs Empel. Volgens sportwethouder Huib van Olden was niet niet mogelijk. De gemeente wil tijdens de Vuelta op een andere wijze aandacht vragen voor het Wonder van Empel waarbij Spanjaarden betrokken waren. 

Breda - Breda

De derde etappe op zondag 16 augustus met een lengte van 194 kilometer, van Breda naar Breda, doorkruist West-Brabant. Het peloton doet naast Breda ook Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout, Drimmelen, Moerdijk, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur aan. Alleen de gemeentes Geertruidenberg en Zundert vallen buiten de route.