Volledig scherm
Michel Stolker twee jaar geleden met een foto uit zijn eigen archief. © Joyce van Belkom

Oud-wielrenner 'Mies' Stolker (84) overleden

Voormalig profwielrenner Michel 'Mies' Stolker is op 84-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dit aan de NOS laten weten.

Volledig scherm

Stolker, in 1933 geboren in Zuilen, maakte van 1956 tot 1966 deel van het profpeloton. Hij stond onder meer onder contract bij de ploeg van Jacques Anquetil. Hij won in 1956 een etappe in de Ronde van Italië en was in 1964 succesvol in de tiende rit in de Ronde van Spanje. Hij ging ook drie keer van start in de Tour de France. In 1962 hielp hij Anquetil aan zijn derde zege in de Ronde van Frankrijk.

Hij pakte in dat jaar zelf de eindzege in de Midi Libre. Ook haalde hij klasseringen in de top tien in de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije, Parijs-Tours en Luik-Bastenaken-Luik.

Stolker bekende in 2007 in het televisieprogramma De Avondetappe dat hij tijdens zijn loopbaan doping had gebruikt. Hij nam amfetamine, dat volgens hem in die tijd veel in het peloton werd gebruikt.

Volledig scherm
Michel Stolker in 2015. © Marnix Schmidt
Volledig scherm
Michel Stolker voor aanvang van een koers, in 1962.
Volledig scherm
Michel Stolker solo op de Col de Portillo in de Tour de France.
Volledig scherm
Volledig scherm
© Gerard van offeren
  1. Alaphilippe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar
    Mathieu van der Poel 4e

    Alaphilip­pe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar

    De Franse wielrenner Julian Alaphilippe heeft zondag de Vélo d’Or gewonnen, de prijs die jaarlijks de beste wielrenner van het jaar ten deel valt. Hij won de verkiezing voor de Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal en de Sloveense Vueltawinnaar Primoz Roglic. Mathieu van der Poel eindigde als vierde en Annemiek van Vleuten, de enige vrouw onder de twaalf genomineerden, werd vijfde in de verkiezing.