Het peloton slingert door het Toscaanse land bij de Strade Bianchi van vorig jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Het peloton slingert door het Toscaanse land bij de Strade Bianchi van vorig jaar. © Cor Vos

Peloton in de ban van corona: ‘Als ik niet fiets, ben ik mezelf niet’

De Italiaanse wielerwedstrijden Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo gaan vooralsnog door. Maar het coronavirus houdt het peloton wel bezig.

Door Daniël Dwarswaard en Daan Hakkenberg

Het mocht dan regenen, maar Jos van Emden wist wat hem te doen stond maandagochtend. Trainen. ,,Vier uur gefietst. Ik had al twee koersdagen gemist en zo drie dagen niet gefietst.’’

Van Emden zat met ploeggenoten van Jumbo-Visma net als de rest van het peloton van de UAE Tour twee dagen opgesloten in een hotel in Abu Dhabi vanwege de dreiging van het coronavirus. En dat was ‘kut’, om met de woorden van Van Emden te spreken. ,,Ik voelde mij heel erg in mijn vrijheid beperkt. Je kunt of mag niet doen wat je wilt.’’ Drie ploegen, waaronder Groupama FDJ met Ramon Sinkeldam, zitten nog altijd vast in Abu Dhabi.

  1. Podcast | Wout van Aert: 'Ik voelde mijn been niet, het werd heel stil in de zaal’
    In Het Wiel

    Podcast | Wout van Aert: 'Ik voelde mijn been niet, het werd heel stil in de zaal’

    Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam gaan in een speciale uitzending van In Het Wiel uitgebreid in gesprek met de Belgische wielrenner Wout van Aert. Een openhartig gesprek over de vergelijking met Mathieu van der Poel, de zege in Roubaix en de zware blessure aan zijn bovenbeen. ,,Ik zal er voor elke training en koers mee bezig zijn. Die heup zal altijd wel sneller ‘vastzitten’ en om extra massage vragen.”