Volledig scherm
© Fabian Cancellara. EPA

Ploegleiders geloven in onschuld 'mechanische dopingzondaar' Cancellara

Fabian Cancellara staat onder grote druk nu de internationale wielerunie UCI gaat bekijken of hij met een motortje in zijn fiets de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in 2010 heeft gewonnen. Die beschuldiging werd gemaakt in de onlangs verschenen biografie van oud-wielrenner Phil Gaimon. De Belgische ploegleiders Wilfried Peeters en Hilaire Van der Schueren denken niet dat de Zwitser mechanische doping heeft gebruikt.

Quote

Ik begrijp niet dat dat Amerikaan­tje zonder palmares nu ineens met dat verhaal komt.

Hilaire Van der Schueren
Volledig scherm
Wilfried Peeters © AD Sportwereld

,,Het is niet de eerste keer dat Cancellara van motorgebruik beticht wordt”, vertelt Peeters, ploegleider van Quick-Step Floors tegen Het Laatste Nieuws. ,,In die bewuste Ronde van Vlaanderen van 2010 -waar hij op een knopje zou hebben geduwd -was ik enkel met Tom (Boonen, red.) bezig. Ik had nooit gedacht dat Cancellara op de Muur zou wegrijden, maar toch gebeurde het. Dat is het teken dat hij beter was. Tom was die dag niet slecht, want hij verloor nadien geen tijd op achtervolgers Gilbert en Leukemans. Integendeel. Of ik mijn twijfels bij Cancellara heb? Ik wil niemand beschuldigen zonder bewijs.”

Peeters gelooft niet in het gebruik van mechanische doping in het profpeloton. ,,Er wordt te veel op gecontroleerd. Mocht iemand het toch gebruiken, dan is die heel dom.”

Ook Van der Schueren, ploegleider van Wanty-Groupe Gobert, blijft voorzichtig. Over klokkenluider Gaimon heeft hij geen goed woord over. ,,Ik begrijp niet dat dat Amerikaantje zonder palmares nu ineens met dat verhaal komt. Als je merkt of hoort dat Cancellara met een motortje rijdt, zeg dat dan meteen. Maar pas zoveel jaren later iemand beschuldigen, dat vind ik echt niet kunnen. Zwijg dan gewoon. Volgens mij is het simpelweg een promotiestunt voor zijn nieuw boek.”

Tekst loopt door onder de video van Cancellara op de Muur

Individuen

Het zou Van der Schueren dan ook verbazen als Cancellara zich aan mechanische doping hebben gewaagd. ,,Ik sluit niets uit - en mocht het zo zijn is het absoluut niet goed te keuren. Maar een ploeg bestaat uit 40 individuen. Het is toch vreemd dat niemand - ook mensen die al vertrokken zijn - tot nu toe iets heeft gezegd over een eventueel motortje? Cancellara was gewoon een uitzonderlijk begaafd renner. Zelfs toen hij in 2010 op de kasseienstrook Mons-en-Pévèle in Parijs-Roubaix wegschoot Leukemans en zogezegd op een knopje duwde, had ik geen twijfels. Op dat ogenblik denk je daar niet aan.”

Over de huidige situatie in het profpeloton heeft Van der Schueren dezelfde mening als Peeters. ,,Misschien ben ik naïef, maar volgens mij zijn er geen motortjes in koers. Welke ploeg zou zich dat riskeren?”

Volledig scherm
Hilaire Van der Schueren © BELGA