Porte blijft Poels voor in slotrit, eindzege voor Impey

Tour Down UnderDaryl Impey heeft net als vorig jaar de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Zuid-Afrikaan van Mitchelton-Scott eindigde in de zesde en laatste etappe als derde en nam de leiding in het algemeen klassement over van de Australiër Patrick Bevin, die ruim 5 minuten moest prijsgeven. Impey is daarmee ook de eerste leider in de UCI World Tour.

Volledig scherm
Wout Poels © photo: Cor Vos

De laatste etappe van McLaren Vale naar Willunga Hill werd als gebruikelijk een prooi voor Richie Porte. De Australiër won al voor de zesde keer de etappe die eindigt op deze steile heuvel. Hij bleef Wout Poels net voor. Impey zat daar vlak achter. Poels eindigde in het klassement als derde, op zeventien seconden van Impey en op 4 seconden van Porte.

De Limburger prees na afloop het werk van zijn ploeggenoten Dylan van Baarle en Kenny Ellissonde, die de koers hard maakten en het pad voor Poels effenden op de slotklim. Poels sloeg zelfs een gaatje, maar op 1,3 kilometer van de top versnelde Porte en reed hij naar de Nederlander toe. Impey kon daarna nog aansluiten. ,,Ik ben best wel teleurgesteld. Mijn ploeg deed goed werk, maar Porte was gewoon net iets sterker.’'

De Australiër Bevin kreeg van zijn ploeg toestemming om te starten in de laatste rit. De leider in de koers was in de vijfde etappe hard gevallen en de medische staf van CCC vreesde voor een hersenschudding. Een laatste check vlak voor de start pakte goed uit, maar in de etappe kon hij niet mee in het geweld van met name Van Baarle en Ellisonde. De eerste beklimming van de Willunga Hill was hem te veel.

Volledig scherm
Richie Porte wint de rit, vlak voor Poels © photo: Cor Vos