Volledig scherm
© afp

Prachtige ritzege Battaglin, Dumoulin houdt prima stand

Bij Lotto-Jumbo staat er vanavond spumante op tafel. De Italiaan Enrico Battaglin won rit vijf in de Giro d'Italia, met aankomst in Santa Ninfa.

Nabeschouwing

Door Thijs Zonneveld

Battaglin was er gisteren, in Caltagirone, al dichtbij. Hij ging net te vroeg aan - zijn laatste meters waren een perfecte imitatie van een stervende zwaan. Maar in de vijfde rit klopt het allemaal wél voor Battaglin.

In de finale - hectisch en chaotisch zoals het in de Giro zo vaak verloopt - hield hij zijn hoofd koel. Hij smeet zich naar voren in de laatste bocht en hij zette zijn sprint in op tweehonderd meter van de streep. Niemand had er een antwoord op; alleen Giovanni Visconti kon nog enigszins bij hem in de buurt blijven.  

Kansen
Voor de start van de vijfde rit was Battaglin nog terughoudend over zijn kansen. ,,Het klassement van George Bennett is de grootste prioriteit", zei hij. In de finale zou hij wel zien of er kansen voor hem lagen. Wel, die lagen er. Zijn zege is zijn derde in de Giro: twee keer eerder won hij op vergelijkbare, licht oplopende, aankomsten. Beste Nederlander in de uitslag: Katusha-renner Maurits Lammertink, op plek acht.  

In het klassement verandert er weinig. Ondanks een valpartij op negen kilometer van de finish en talloze bange momenten verloor vrijwel niemand van de favorieten tijd, op één uitzondering na: de Colombiaanse klimkabouter Miguel Angel Lopez kreeg meer dan veertig seconden aan zijn broek. Rohan Dennis blijft leider, Tom Dumoulin volgt op één seconde.  

De kans is groot dat het klassement morgen wél op z'n kop gaat, als de aankomst bovenop de Etna ligt.

Etappe-uitslag

Volledig scherm

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

0 km

Battaglin wint de rit na een machtige sprint! Hij klapte over Ulissi en Pozzovivo heen.

Prachtige zege voor Lotto-Jumbo.

1 km

Laatste kilometer! Oomen en Dumoulin zitten prima terwijl anderen in de problemen zitten.

2 km

Ze gaan voor de laatste keer omhoog. Dumoulin zit iets te ver van achteren. Wellens zit klaar, net als Yates en Pinot.

Dennis zakt erdoorheen.

5 km

Er wordt vol gas gegeven. Miguel Angel Lopez valt en gaat tijd verliezen. Oomen en Dumoulin zitten nog in het uitgedunde peloton.

9 km

Nu is het de beurt aan Mitchelton-Scott. Zij hebben het sterkste team van de voorbije dagen met Chaves, Yates, Haig en Kreuziger.

Vendrame kan elk moment worden ingerekend.

10 km

Aan kop van het peloton doet Lotto-Jumbo veel werk. Ook Gesink draagt zijn steentje bij voor eventueel dagsucces voor Battaglin. De aankomst is ideaal voor de Italiaan.


11 km

Pozzovivo is terug in het peloton. De Italiaan staat kort in het klassement.

13 km

Grote valpartij in het peloton. Schachmann staat er in ieder geval bij, net Viviani en enkele renners van Sunweb. Dumoulin stond er niet tussen. Ook Pozzovivo werd gehinderd door de valpartij.

14 km

Vendrame heeft nog steeds een minuut voorsprong. Achterin gooit Roy Curvers tot twee keer toe met een bidon tegen de volgwagen van waarschijnlijk FDJ. Dat gaat hem een boete opleveren.

15 km

De laatste kilometer ziet er zo uit:

19 km

Vendrame is alleen op avontuur. De mannen van Sky zijn aan het jagen. De andere vluchters geven zich gewonnen.

22 km

Didier is op avontuur. Zhupa en Vendrame gaan volgen. Mullen stopt met zijn missie. Nog drie aanvallers voor het peloton.

24 km

Astana meldt zich op kop van het peloton. Met Sánchez en Bilbao hebben ze twee kanshebbers op de zege. De top van de laatste klim van de dag ligt op 20 kilometer van de meet.

36 km

Valpartij van Laurens ten Dam, hij staat samen met Steve Morabito (FDJ) langs de kant. Het lijkt zonder erg. Ten Dam pakt zelfs de bril van de Zwitser van de grond om dat hem vervolgens te overhandigen.

39 km

Ook bij de tweede klim is Mullen als eerste boven, weer drie bergpunten voor hem. Didier en Zhupa volgen. In het peloton wordt gang gemaakt, zij volgen op twee minuten.

45 km

Gazzetta dello Sport bericht over een ernstig ongeluk bij de start van de 5de rit in de Giro d'Italia. Een 48-jarige motorrijder is overleden nadat een auto langs de dranghekken het parcours op was gereden.

55 km

Elia Viviani heeft het laatste puntje gesprokkeld bij de tussensprint. Hij heeft al een flinke voorsprong opgebouwd in de strijd om de sprinterstrui.

57 km

De race kabbelt rustig voort met de vier leiders die nog altijd meer dan drie minuten voorsprong hebben. De favorieten van de dag maken zich niet druk voor de finale van 2200 hoogtemeters, ze gaan de vluchters wel grijpen.

Volledig scherm
© Photo News

60 km

De eerste gecategoriseerde klim (Santa Margherita di Belice) is achter de rug. Weinig spektakel. Mullen pakt de drie bergpunten, voor Zhupa en Vendrame.

65 km

Bij de aankomst staat langs de kust een behoorlijke wind. De wind komt van de kant en dat betekent dat er een kans op waaiers is. De renners zijn gewaarschuwd op de krappe wegen.

laad oudere berichten