Renners Giant-Alpecin aangereden op trainingskamp

UpdateZes renners van wielerploeg Giant-Alpecin zijn zaterdag gewond geraakt bij een aanrijding op het trainingskamp in Spanje. De Nederlands-Duitse formatie laat via Twitter weten dat ze naar het ziekenhuis zijn gebracht voor onderzoek en dat hun toestand stabiel is.

Het gaat om de Nederlander Ramon Sinkeldam, de Franse klassementsrenner Warren Barguil, de Duitse sprinter John Degenkolb, Fredrik Ludvigsson uit Zweden, de Amerikaan Chad Haga en Max Walscheid uit Duitsland. De andere Nederlanders uit de ploeg, onder wie Tom Dumoulin en Laurens ten Dam, zijn niet betrokken bij het ongeluk, zo laat Giant weten.

Er werd ook een traumahelikopter opgeroepen voor de zwaargewonde Haga. Degenkolb, Ludvigsson, Barguil en Walscheid hebben breuken of andere verwondingen opgelopen. Met Ramon Sinkeldam zou alles in orde zijn, de andere vijf renners worden door dokters nagekeken.

,,Iedereen is op dit moment in shock en we moeten nog belangrijke zaken regelen", zo vertelt teamarts Anko Boelens. ,,Iedereen is stabiel en aanspreekbaar. We hebben een beetje geluk gehad. We moeten nog de laatste informatie van de dokters in het ziekenhuis afwachten voordat we iets kunnen zeggen over de behandeling van de renners."

Giant-Alpecin heeft een vaste trainingsbasis in het Spaanse Calpe. In de omgeving van die stad is het ongeluk gebeurd. Onder anderen Koen de Kort en Simon Geschke zijn in Australië voor de Tour Down Under.

De aanrijding zou rond 15.15 uur hebben plaatsgevonden. De Engelse bestuurder, die in een auto frontaal inreed op het groepje renners, zou aan de verkeerde kant van de weg hebben gereden.

Reacties
Het ongeluk van de renners van Giant-Alpecin in Spanje leidt in de wielerwereld tot bezorgde reacties. Tientallen collega's, ploegen en fans betuigden al snel hun steun aan het aangereden zestal van de Duits-Nederlandse ploeg.

De renners, onder wie Ramon Sinkeldam, Warren Barguil en John Degenkolb, werden in Spanje frontaal aangereden tijdens een trainingsritje. Allemaal moesten ze naar het ziekenhuis. ''Mijn gedachten gaan uit naar de renners. Ik hoop dat jullie snel opknappen'', aldus Tourwinnaar Chris Froome. ''Vreselijk nieuws. Alle renners en begeleiding heel veel sterke toegewenst vanuit Tenerife van Team Tinkoff'', aldus ploegleider Steven de Jongh.

De lijst met beterschapswensen leek zaterdagavond eindeloos. ''Vreselijk nieuws over mijn oude ploeggenoten. Ik heb er kippenvel van'', aldus Marcel Kittel. ''Dit is de schrik van elke renner. Sterkte'', ging Steven Kruijswijk verder. Ook wielerbond UCI was snel met een reactie. ''Blijf sterk en #KeepChallenging jongens'', herhaalde de overkoepelende bond het motto van de ploeg.