Volledig scherm
De renners zijn gestopt om de het parcours niet veilig is. © photo: Cor Vos

Renners staken en eisen aanpassing parcours in Schaal Sels

De deelnemers aan de Belgische wielerkoers Schaal Sels hebben uit protest tegen het in hun ogen gevaarlijke parcours de wedstrijd stilgelegd. Na de eerste ronde door Merksem knepen alle renners in de finishstraat in de remmen. Ze eisten dat het parcours zou worden aangepast.

Schaal Sels, een eendagskoers uit de lagere regionen, zou over tien rondes van zo'n 20 kilometer gaan. In de eerste omloop door Merksem vonden echter heel wat valpartijen plaats. De renners vonden het te gevaarlijk om verder te rijden en besloten in staking te gaan. Ze beklaagden zich bij de organisatie over het parcours, dat volgens hen te smal was voor een peloton van zo'n grote omvang. Ook waren obstakels op de weg slecht aangegeven volgens de renners.

Pas toen de koersdirectie enkele gevaarlijke punten uit het parcours had gehaald, stapten de renners weer op de fiets. De wedstrijd werd ingekort tot acht rondes van 16 kilometer. De zege ging naar Attilio Viviani, de broer van Europees kampioen Elia Viviani. De 22-jarige Italiaan van Cofidis was de sterkste in de sprint. Viviani drukte zijn voorwiel net iets eerder over de streep dan de Belg Timothy Dupont, de winnaar van vorig jaar. In 2017 zegevierde Taco van der Hoorn in Schaal Sels.

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een filompje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’