Volledig scherm
Lawrence Warbasse. © EPA

Ritzege Warbasse, Kruijswijk tweede in klassement

Ronde van ZwitserlandDamiano Caruso is de nieuwe geletruidrager in de Ronde van Zwitserland. De Italiaan van BMC finishte in de vierde etappe als tweede achter de verrassende etappewinnaar Larry Warbasse en neemt de leiding over van Michael Matthews.

Volledig scherm
Het peloton in actie tijdens de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland. © EPA

Steven Kruijswijk kwam goed voor de dag in de eerste bergrit van de Zwitserse rittenkoers. De renner van LottoNL-Jumbo finishte als derde. Tom Dumoulin moest passen op de slotklim en maakt een vrije val in het algemeen klassement.

Kruijswijk klimt in het klassement van de 25ste naar de tweede plaats. Zijn achterstand op Caruso bedraagt vijftien seconden. Domenico Pozzovivo staat met een achterstand van 24 tellen derde.

Ploegleider Addy Engels was te spreken over het optreden van Kruijswijk. ,,Steven heeft heel goed gereden. Het is mooi dat hij na de teleurstellend verlopen Giro hier toch laat zien dat de vorm zeker wel aanwezig is. In het groepje met vijf man dat uiteindelijk wegreed, zag hij er ook gewoon sterk uit en zat hij niet alleen maar aan te klampen. Hij reed attent en zat met de besten mee. Dat resulteert dan uiteindelijk in een mooie derde plek en een tweede plaats in het algemeen klassement.”

Van der Lijke

Het is voor Warbasse zijn eerste profzege. Hij was dinsdag al na 500 meter na het vertrek uit Bern uit het peloton weggereden. Hij kreeg gezelschap van Lars Boom en Nick van der Lijke (Roompot) en de Canadees Antoine Duchesne. De vier kregen een maximale voorsprong van ruim 7 minuten. 

Boom moest voor het bereiken van de slotklim uit de kopgroep afhaken. Warbasse hield echter stand en beloonde zijn lange solo met een zege. Tom Dumoulin en andere toppers mengden zich niet in de achtervolging.

De geëmotioneerde Warbasse was dolgelukkig na zijn overwinning. ,,Dit is geweldig. Ik kan het bijna niet geloven. Ik heb altijd zo hard gewerkt en nu win ik hier."