Sagan neemt met derde zege revanche voor matige E3

Gent-WevelgemGent-Wevelgem werd - opnieuw - gewonnen door Peter Sagan. Dylan Groenewegen kwam tekort. Twee Nederlanders bereikten de finish in het selecte groepje van favorieten - dankzij een aanval van bijna 220 kilometer.

Nabeschouwing

Volledig scherm
Van Schip en Van Goethem in de kopgroep. © photo_news
Volledig scherm
© photo_news

Door Thijs Zonneveld

Oranje. Oranje. Oranje. Oranje. Oranje. Oranje, en nog meer oranje. Kilometer na kilometer hetzelfde beeld: de kopgroep van Gent-Wevelgem kleurt oranje. Twee renners heeft Roompot mee in de vroege vlucht: de eeuwige aanvaller Brian van Goethem en de part time baanrenner Jan Willem van Schip - een paar weken geleden won hij nog twee keer zilver op het WK in Apeldoorn.  

Dat de Roompot-renners meezitten in de eerste aanval van de dag is geen verrassing: het is de strijdwijze van de ploeg. Maar behalve tv-minuten leverde het tot nog toe zelden resultaat op in de voorjaarsklassiekers. In de finale van de meeste grote koersen waren er in geen velden of wegen meer oranje shirtjes te bekennen.  

Tot vandaag, in Gent-Wevelgem. Van Goethem en Van Schip rijden meer dan tweehonderd kilometer in de aanval als ze worden ingelopen door een select groepje met favorieten. Lotto-Jumbo-sprinter Dylan Groenewegen zit daar niet meer bij: hij moet passen bij de tweede beklimming van de Kemmelberg en komt daarna niet meer in het stuk voor.

Volledig scherm
Sep Vanmarcke op kop op de Kemmelberg. © belga
Volledig scherm
© belga

Waar de andere vroege vluchters er een voor een worden afgereden bij versnellingen van de grote meneren, daar verblikken of verblozen Van Goethem en Van Schip niet. Sterker nog: ze vallen zelf nog aan in de finale. Van Goethem moet tot de orde worden geroepen door Philippe Gilbert op anderhalve kilometer van de streep, Van Schip vecht in de sprint met Arnaud Demare en Elia Viviani om de ereplaatsen.

De overwinning is voor de man die de afgelopen jaren al vaker Gent-Wevelgem domineerde: Peter Sagan. De wereldkampioen houdt zich de hele koers - zeker voor zijn doen - rustig. Pas in de laatste honderden meters slaat hij toe: hij gaat aan op het juiste moment en duldt niemand meer in zijn buurt. Hij verslaat Quick Step-sprinter Elia Viviani, die na de finish minutenlang huilend op de grond blijft zitten. Hij zal vannacht slecht slapen omdat hij het werk van zijn miljoenenploeg niet kon afmaken.

Voor Van Goethem en Van Schip zal het tegenovergestelde gelden: na 220 kilometer in de aanval is slapen geen probleem.

Volledig scherm
© photo_news

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Afsluiting

We sluiten dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot een volgende.

0 km

Peter Sagan wint! De wereldkampioen is de slimste na een pokerspel en wint de sprint, voor Elia Viviani en Arnaud Démare.

2,5 km

Het tempo ligt hoog. Het lijkt er niet op dat een aanval nog iets uit gaat halen. Van Goethem probeert het, maar Gilbert reageert.

4 km

Nog een keer trekt Gilbert door; de Belg doet het meeste werk. De sprinters positioneren zich.

6 km

Van Goethem en Van Schip blijven meedraaien in de kopgroep. We gaan de absolute slotfase in. Wie wint de 80ste editie van Gent-Wevelgem?

8 km

Quick Step werkt voor sprinter Viviani, zo lijkt het. Met Stybar, Lampaert en Gilbert heeft de Belgische ploeg vier renners mee in de groep van 23 renners.

12 km

Van Hecke kan ook worden weggestreept uit de kopgroep. De Belg zit even op een paar meter en moet vervolgens laten lopen.

16 km

De groep Kristoff/Terpstra zit op 50 seconden en zal daarmee niet meer terugkeren. Op papier lijken Sagan, Viviani, Démare, Trentin, Mezgec en Matthews de snelste in een sprint.

20 km

Danny van Poppel wordt uit de groep gereden, net als Ganna, Frison en Wallays.

22 km

De namen van de kopgroep
Van Avermaet, Sagan, Burghardt, Frison, Debusschere, Gilbert, Lampaert, Stybar, Viviani, Naesen, Vanmarcke, Modolo, Ganna, Démare, Trentin, Mezgec, Danny Van Poppel, Vermote, Matthews, Kirsch, Stuyven, Van Hecke, Van Keirsbulck, Koeznetsov, Van Schip, Van Goethem en Van Aert

26 km

De groep met Kristoff en Terpstra zit op 40 seconden van de zes leiders. Het peloton met favorieten dat daartussen zit hangt op 10 seconden en ze zien de leiders rijden.

29 km

Niki Terpstra, John Degenkolb en Alexander Kristoff zitten niet mee in het eerste peloton.

32 km

Op de Kemmelberg hebben in de kopgroep Filippo Ganna en Frederik Frison moeten lossen. Het Roompotduo Van Schip/Van Goethem blijft meedraaien met de overige vier leiders (Koeznetsov, Kirch, Wallays en Vermote). Het eerste pelotonnetje zit op 50 seconden.

35 km

Op de Kemmelberg maakt Kirsch in de kopgroep samen met Vermote en Wallays de beste indruk. Vanuit het peloton probeert Philippe Gilbert het.

36 km

Burghardt probeert te ontsnappen uit het peloton. In de kopgroep moeten Duquennoy en Goncalves als eerste lossen. Nog acht renners op kop.

38 km

Goncalves wacht ploeggenoot Koeznetsov op en neemt meteen de koppositie. Frison heeft met Jelle Wallays ook een ploeggenoot mee nu, net als Duquennoy (met Kirsch). Het volgende obstakel: de Kemmelberg.

39 km

Wallays, Kirsch, Vermote en Koeznetsov zien op de Baneberg de zes leiders voor zich uit rijden. Het verhaal van de vroege ontsnapping is bijna voorbij. Het peloton volgt op 1'15.

40 km

In het peloton is het stilte voor de storm. Die storm is de Kemmelberg, die over 5 kilometer voor de tweede en laatste keer moet worden overwonnen.

Volledig scherm
© photo_news

42 km

De situatie
Zes leiders (Ganna, Frison, Duquennoy, Goncalves, Van Goethem, Van Schip)
Vier achtervolgers op 35 seconden (Wallays, Kirsch, Vermote en Koeznetsov)
Peloton op 1'10

44 km

Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld en Dylan Groenewegen zijn zeker mee met de eerste groep.

laad oudere berichten