Volledig scherm
Peter Sagan. © ANP

Sagan toont klasse in Tirreno-Adriatico

Peter Sagan heeft de derde etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. Het was een vlakke rit van Monterotondo Marittimo naar Montaldo Di Castro over 204 kilometer.

Volledig scherm
Peter Sagan. © Photo News

De Slowaakse wereldkampioen Sagan toonde zich op de lastige aankomst, die licht omhoog ging, de sterkste. De kopman van Bora-Hansgrohe passeerde de Italiaanse sprinter Elia Viviani van Sky met een machtige versnelling en kon weer een overwinning vieren.

De Belg Jurgen Roelandts kwam als derde over de streep, Ramon Sinkeldam was op de tiende plek de beste Nederlander. 

De Australiër Rohan Dennis van BMC nam de leiding in het algemeen klassement over van ploeggenoot Greg Van Avermaet. Ze hebben precies dezelfde tijd, net als de andere BMC-renners Damiano Caruso en Tejay van Garderen met wie ze woensdag de ploegentijdrit hadden gewonnen. Niki Terpstra is de eerste belager van het BMC-kwartet, op zestien seconden. Zaterdag staat een zware bergetappe op het programma, met de aankomst op de Terminillo.

Een groepje avonturiers werd al ruim voor de finish teruggepakt door het jagende peloton, dat op volle snelheid richting Montaldo Di Castro denderde. ,,Iedereen was bang voor wind en waaiers in de laatste 50 kilometer'', zei Sagan. ,,Maar uiteindelijk gebeurde er niets. Veel renners hadden door het hoge tempo echter niet zulke goede benen meer.''

Bij het ingaan van de laatste kilometer ging in de voorste gelederen van het peloton een renner onderuit, die anderen meenam in zijn val onder wie Tom Boonen. Ook klassementsleider Van Avermaet werd opgehouden. Slechts een kleine groep kon daardoor om de winst sprinten. Viviani trok hard door, maar de sprinter zag op het hellende laatste stuk Sagan voorbij stuiven. De Slowaak boekte zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij eerder al Kuurne-Brussel-Kuurne had gewonnen.