Sam Ligtlee stunt met wereldtitel op kilometer: ‘Niet verwacht, wel gehoopt’

WK baanwielrennenSam Ligtlee heeft vanavond bij de WK baanwielrennen in Berlijn de kilometer tijdrit gewonnen. De jongere broer van olympisch kampioene Elis Ligtlee snelde naar een tijd van 59,495. 

De na hem gestarte Fransman en titelverdediger Quentin Lafargue slaagde er niet in die tijd te verbeteren. Hij noteerde 59,746. Het brons was voor de Fransman Michaël D’Almeida: 1.00,103.

Theo Bos, de andere Nederlandse deelnemer, eindigde als vijfde. Hij realiseerde een tijd van 1.00,330 en was daarmee een fractie minder snel dan in de kwalificaties: 1.00,003. Bos (36) was de afgelopen jaren nog goed voor twee keer zilver en een keer brons op de kilometer tijdrit. In 2005 was hij de wereldkampioen. Ligtlee (22) was in de kwalificaties al sneller geweest dan zijn illustere voorganger: 59,590. Toen deed alleen Lafargue het een fractie beter: 59,324.

Sam Ligtlee (22) krijgt een kus van zijn vriendin Mandy na zijn wereldtitel op de kilometer bij de WK baanwielrennen in Berlijn.
Volledig scherm
Sam Ligtlee (22) krijgt een kus van zijn vriendin Mandy na zijn wereldtitel op de kilometer bij de WK baanwielrennen in Berlijn. © AFP

‘Niet verwacht, wel gehoopt’

,,Echt verwacht had ik het niet, wel gehoopt”, vertelde Ligtlee nadat hij met een tijd van 59,495 de Franse titelverdediger Quentin Lafargue (59,749) had afgetroefd. ,,Ik wist na de kwalificaties dat ik snel was. Die 59,590 was al een dikke pr.” 

Sterker nog, Ligtlee, in 2018 bij de EK al goed voor brons, was nooit eerder onder de minuut gedoken. ,,Ik ging naar het hotel, heb gedoucht en voelde eigenlijk helemaal niet dat ik al een kilometer in de benen had.”

Ook na zijn finale was de pas 22-jarige Ligtlee, op een kuchje na, redelijk fris. ,,Het gebeurt ook wel eens dat je op de grond ligt te spugen. Dit is beter. Morgen moet ik alweer aan de bak op de sprint.”

Volledig scherm
© BSR Agency

Vier goud voor Nederland in Berlijn

Volledig scherm
© ANP

De jongere broer van olympisch kampioene Elis Ligtlee bezorgde Nederland alweer het vierde goud op de WK. Eerder waren de teamsprinters, Kirsten Wild en Harrie Lavreysen al succesvol in het Velodrom van Berlijn. Om hem heen heeft hij veel collega’s die al veel wonnen. Theo Bos bijvoorbeeld, vijfvoudig wereldkampioen in het vorige decennium en nu nog vijfde op de kilometer tijdrit. ,,Ik kan veel leren van de anderen en verbeter me voortdurend. Dat zit ‘m bijvoorbeeld in de aerodynamica, maar ik denk dat ik vooral mentaal sterker ben geworden. Twee jaar geleden bij de WK in Apeldoorn moest ik vooraf nog overgeven van de spanning.”

De komende maanden gaat hij zich richten op de bike-off die in juni moet bepalen wie als starter meegaat naar de Spelen van Tokio voor de teamsprint, een rol die normaal gesproken voor Roy van den Berg is. “Maar ik ga ervoor. Vanaf volgende week turn ik me om tot starter. Ik weet niet of ik het haal, maar ik wil Roy wel in zijn nek hijgen.”

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© BSR Agency
Sam Ligtlee.
Volledig scherm
Sam Ligtlee. © AFP
Volledig scherm
© AFP