Volledig scherm
Maximilian Schachmann. © BSR Agency

Schachmann wint opnieuw in het Baskenland, zware val Alaphilippe

De derde rit in de Ronde van het Baskenland is een prooi geworden voor Maximilian Schachmann. In een sprint heuvelop was de Duitser met overmacht de sterkste. Julian Alaphilippe kwam met nog vijf kilometer te gaan hard ten val.

De derde etappe was een typische overgangsetappe. Met twee pittige beklimmingen al vroeg op de route waren de aanvallers attent. Acht renners reden weg, maar na de beklimming van de tweede hindernis bleven er nog maar vijf over. Ze wisten het niet te schoppen tot de laatste kilometers; met nog vier kilometer te gaan werd de groep teruggepakt.

Alle ogen waren in de slotkilometers gericht op Julian Alaphilippe, maar tot een tweede ritoverwinning zou het voor de Fransman niet komen. In aanloop naar de korte slotklim werd er voorin het peloton massaal gevallen en behoorde Alaphilippe tot de grootste slachtoffers. Zonder hem draaide het op een chaotische sprint uit.

Mollema achtste

Schachmann ging van heel ver aan en bleef met ogenschijnlijk gemak de rest voor. Diego Ulissi en Enrico Battaglin hadden geen antwoord op de machtige versnelling van de renner van BORA-hansgrohe, die dankzij zijn etappeoverwinning nog steviger aan de leiding staat in het klassement.

Bauke Mollema toonde beterschap. Dinsdag verloor hij nog bijna een kwartier, maar vandaag finishte hij verdienstelijk als achtste.

Volledig scherm
Maximilian Schachmann juicht na het winnen van de derde etappe. © BSR Agency