Volledig scherm
Lieuwe Westra. © PRO SHOTS

Schade voor Nederlandse troeven na hectische rit, Tjallingii breekt heup

Maarten Tjallingii heeft vandaag bij een val in de derde etappe van de Ronde van Frankrijk zijn linkerheup gebroken. Onderzoek in het ziekenhuis heeft dit uitgewezen. De Raborenner kwam halverwege de etappe ten val, maar bereikte nog wel de finish.

Volledig scherm
Robert Gesink sprak ondanks zijn val van 'een goede dag'.. © anp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters

Hij wordt vanavond nog overgebracht naar Amersfoort, waar hij een operatie zal ondergaan.

Tjallingii kwam met een van pijn vertrokken gezicht bij de bus aan en moest naar binnen worden geholpen. 'Ik ben keihard op mijn heup gevallen. Het hele peloton kwam over me heen, zo voelde dat. Waar de pijn precies zit, kan ik niet vertellen, maar ik weet wel dat ik na de crash niet meer normaal met twee benen heb kunnen trappen. Het laatste stuk heb ik zelfs alleen met rechts de pedalen moeten bewegen', zei hij na afloop.

Meer Nederlandse schade
Ook andere Nederlandse renners kwamen niet ongeschonden uit de derde hectische etappe van de Ronde van Frankrijk. Diverse coureurs waren betrokken bij de valpartijen op de Franse wegen en liepen fysieke maar ook materiële schade op. Vooral Lieuwe Westra was aangeslagen. Hij finishte op ruim 7 minuten van de Slowaakse winnaar Peter Sagan.

'Een keer lag ik erbij en een keer werd ik lang opgehouden. Dat is jammer, want binnen korte tijd kan ik een streep door het klassement zetten. Ik moet nu maar de knop omzetten en gaan voor een rit en de tijdrit', zei de renner van Vacansoleil-DCM, die ook een pijnlijke knie aan zijn val overhield.

Robert Gesink arriveerde met een bebloede knie in Boulogne-sur-Mer. Maar volgens de Raborenner was er geen reden tot zorg. 'Dit was gewoon een goede dag. Dat bloed op mijn knie betekent niet veel: 't was een valletje, maar zonder betekenis. We zijn ook deze dag goed doorgekomen, dat geldt zowel voor mij als voor Bauke die ook prima vooraan zat. Ik voel me goed, ben ontspannen.'

Bauke Mollema was de beste Nederlander op de negende plaats. Hoewel hij 'heel' bleef, beleefde hij een nerveuze dag. 'Het was de hele dag chaos, niet normaal. Vandaag was het overal gevaarlijk en iedereen was gestresst. Het leek wel of de gehele dag de finale bezig was. Op de klimmetjes ging het er nog het rustigst aan toe. Een valpartij in de laatste kilometer hield me op en zo werd het een moeilijke sprint. We willen allemaal van voren zitten, en dat betekent dat je risico's moet pakken. Die werden groter naarmate het einde van de rit in zicht kwam.'

Hij was toch wel tevreden met zijn klassering. 'Ach, de negende plaats is niet slecht. We zijn goed vertrokken in deze Tour, ik sta er prima voor, maar de lastigste etappes moeten nog komen, hè.'

Koen de Kort van Argos-Shimano hield een pijnlijke pols over aan een val. Het bleek niet ernstig. Johnny Hoogerland ging ook twee keer onderuit, maar had zelf geen schade. Dat gold wel voor zijn fiets. 'Die is naar de vaantjes', zei hij na afloop.