Volledig scherm
© BELGA

Simon Yates onderstreept dominantie, Dumoulin verliest twaalf tellen

Hij wacht, hij wacht, hij wacht nog meer. Simon Yates weet dat hij een verschroeiende versnelling in de benen heeft, maar hij bewaart hem de hele dag. De renners klimmen in rit negen van de Giro naar de top van de Gran Sasso, op meer dan 2100 meter hoogte.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP

Door Thijs Zonneveld

Hoe hoger ze komen, hoe langzamer het gaat. De stijgingspercentages en de ijle lucht eisen hun tol. De vluchters van de dag worden een voor een ingelopen - ook al hebben ze een minuut of acht voorsprong gekregen onderweg. In de laatste kilometers controleert Mitchelton-Scott, de ploeg van Yates, de koers. Yates' knechten rijden zo hard dat ze veel andere favorieten in de problemen brengen. Fabio Aru moet lossen, en vlak daarna ook Chris Froome. De Brit verliest opnieuw tientallen seconden en moet lijdzaam toezien hoe de toptien van het klassement uit het zicht verdwijnt. 

Tom Dumoulin houdt stand tot de laatste kilometer - als Domenico Pozzovivo aanvalt met de beste klimmers van de eerste Girohelft: Thibaut Pinot, Richard Carapaz, Esteban Chaves en Simon Yates. Die laatste versnelt pas in de laatste honderd meter. Het is meteen de beslissing. Ook na 212 kilometer en op 2135 meter hoogte is zijn sprint zo scherp dat je er een brood tegenaan kunt gooien en het gesneden terug krijgt. 

Zijn overwinning brengt Yates nog steviger aan de leiding. Hij heeft nu 32 seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Chaves; Dumoulin volgt op 45 seconden.

Morgen is de tweede rustdag in deze Giro.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

0 km

Simon Yates wint! De klassementsleider sprint met een indrukwekkende versnelling naar de zege, voor Pinot en ploeggenoot Chaves. Tom Dumoulin eindigt op zo'n twaalf seconden.

1 km

López versnelt, maar hij krijgt alle favorieten (behalve Froome en Aru) mee. Simon Yates zit klaar om in het roze voor ritwinst te gaan. Ciccone gaat weer, maar Pinot volgt hem. Dumoulin en Bennett zitten ook in de groep met favorieten.

1,5 km

Froome lost nu echt en Henao moet nu gaan werken voor de Brit. In de groep met favorieten versnelt Pinot, met Pozzovivo en Carapaz in het wiel.

2 km

Ciccone heeft vijf seconden voorsprong op de favorieten, waar Chris Froome weer achteraan rijdt.

2,5 km

Fabio Aru en Rohan Dennis in de problemen als Haig tempo maakt in de groep met favorieten. De Italiaans kampioen moet een gaatje laten en lijkt tijd te gaan verliezen. Vooraan versnelt Giulio Ciccone. Poels moet lossen.

3 km

Jack Haig maakt nu tempo voor rozetruidrager Simon Yates, die al aangaf tijd te moeten winnen op achtervolger Tom Dumoulin. Masnada heeft nog 40 seconden.

4 km

Laurens Ten Dam houdt Tom Dumoulin uit de wind op de eerste steile stukken van de slotklim op Gran Sasso d'Italia. Jan Hirt neemt bij Astana het commando over van Sánchez. Ten Dam moet nu wel lossen, terwijl Masnada nog slecht één minuut voorsprong heeft. De rest van de kopgroep is gegrepen.

5 km

Fausto Masnada begint als eerste aan de steile stukken van Gran Sasso d'Italia, de beklimming waar Marco Pantani in 1999 zegevierde. Het peloton volgt op 1'30.

7 km

Masnada zit op ruim twee kilometer van het steile stuk van de slotklim. Hij gaat de absolute slotfase in, maar het lijkt niet genoeg voor de ritzege. Het peloton zit op twee minuten van de Italiaan van Androni.

11 km

Astana neemt het weer over; Luis Léon Sánchez rijdt op kop van het peloton. De achterstand op leider Masnada: 2'15. Boaro hangt op 25 econden en Chérel, Brambilla, Visconti en Carthy 25 seconden daarachter.

13 km

Masnada heeft 15 seconden voorsprong op Chérel Visconti, Carthy en Brambilla. Daartussen hangt Boaro. Het peloton, waar Belkov wordt gegrepen, volgt op 2'40. Daar rijdt Michelton-Scott nog altijd op kop.

16 km

Fausto Masnada -jawel, vernoemd naar Fausto Coppi- gaat solo op zoek naar de ritzege. Achter hem blijven de andere aanvallers goed ronddraaien. Het peloton volgt al op 2'30.

18 km

Astana wordt vooraan weggedreven door Michelton-Scott van klassementsleider Simon Yates. Het is Roman Kreuziger die met een zware versnelling het tempo de hoogte ingooit. De zes koplopers hebben nog een kleine drie minuten voorsprong.

19 km

De leiders komen aan op een iets vlakker stuk op deze onregelmatige slotklim. Tim Wellens en Simone Andreeta worden teruggepakt door het peloton.

20 km

Nog twintig kilometer in deze etappe! Astana zal het tempo nog wat verder omhoog moeten gooien om de koplopers nog terug te pakken.

22 km

Vooraan blijven slechts zes renners over, want ook Tim Wellens lost. Enkel Masnada, Visconti, Boaro, Chérel, Brambilla en Carthy rijden nog aan kop van de wedstrijd. Het peloton volgt op 3'35. Daar is het nog altijd het lichtblauw van Astana dat het voortouw neemt. Dumoulin heeft Ten Dam, Vervaeke en Oomen nog bij zich.

24 km

Belkov en Berhane moeten lossen in de kopgroep. We houden nog tien renners over vooraan.

26 km

De groep met favorieten, waar Tom Dumoulin nog uitstekend meerijd, zit op 3'35 van de koplopers. Het meeste werk vooraan wordt gedaan door Brambilla, Wellens en Carthy.

30 km

In de kopgroep draaien ze weer goed rond na de sprint voor de bergpunten zojuist. Het peloton komt boven op Calascio met een achterstand van vier minuten. Didier en Turrin (ex-vluchters) worden ingerekend door het peloton.

32 km

De koplopers zijn boven op de Calascio. Masnada rondt als eerste de top, voor Chérel en Tim Wellens. Het peloton blijft nu wat hangen op 4'20.

laad oudere berichten