Volledig scherm
Sergio Henao. © AFP

Slotrit prooi voor De la Cruz, Henao wint met nipt verschil Parijs-Nice

Sergio Henao heeft vanmiddag Parijs-Nice gewonnen. In de achtste en laatste etappe deed Alberto Contador een ultieme poging de Colombiaan van Team Sky uit de leiderstrui te rijden, maar de Spanjaard strandde op twee seconden.

De ritzege was voor de Spanjaard David de la Cruz, die Contador in Nice in een sprint met twee versloeg. Daardoor kwam die laatste net een paar bonificatieseconden tekort voor de eindzege. ,,Het is jammer, maar ik heb het geprobeerd'', zei de kopman van Trek, die van de slotrit een waar spektakelstuk had gemaakt. ,,Ik ben trots. Ik heb alle risico's genomen en tot de laatste kilometer voor de eindzege gestreden.''


De slotrit voerde traditiegetrouw over de Col d'Èze, maar Contador verraste met een vroege aanval op de Côte de Peille, op meer dan 50 kilometer voor de streep in Nice. De kopman van Trek had 31 seconden goed te maken op Henao, die gisteren weliswaar tijd had verloren op ritwinnaar Richie Porte en Contador, maar wel de leiderstrui had overgenomen van de Fransman Julian Alaphilippe. Tussen het tweetal in stond Daniel Martin, maar de Ier kon ook niet volgen toen Contador zijn aanval inzette. Hij achterhaalde een aantal vroege vluchters en er ontstond een kopgroep waaruit op de Col d'Èze alleen Contador, De La Cruz en hun landgenoot Marc Soler voorop overbleven.

Contador, die onderweg nog twee bonificatieseconden oppikte, ging voor de ritzege en de extra tien seconden. Maar Quick-Step-renner De la Cruz troefde hem af in de sprint. Contador, twee keer eerder winnaar van Parijs-Nice, strandde zo net als vorig jaar op enkele seconden van de eindwinnaar op de tweede plaats. Toen bleef de Brit Geraint Thomas hem vier tellen voor.

Voor Henao was het zijn tweede succes dit seizoen, eerder veroverde hij de nationale wegtitel van zijn land. ,,Dit is de grootste overwinning uit mijn loopbaan'', jubelde de Colombiaan. ,,Ik heb geleden, het was ontzettend zwaar. Ik dank iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt: in de eerste plaats mijn ploeggenoten en mijn vrouw.''