Slotrit vrouwen-Tour finisht in 2022 op spectaculaire ‘Super Planche des Belles Filles’
De Tour de France voor vrouwen eindigt volgend jaar op La Planche des Belles Filles, een berg in de Vogezen. De achtdaagse etappekoers voor wielrensters start zoals al eerder bekend was gemaakt op zondag 24 juli bij de Eiffeltoren in Parijs, op de slotdag van de Tour voor mannen. De vrouwen rijden twaalf rondes over de Champs-Élysées, waarna de winnares de eerste gele leiderstrui krijgt.
De Tour voor vrouwen trekt daarna door het noorden van Frankrijk. Bekende startplaatsen zijn onder meer Troyes en Reims. De etappekoers eindigt op 31 juli met een rit over 123 kilometer van Lure naar La Planche des Belles Filles, Frans voor ‘de plank van de mooie meisjes’. De pittige slotklim heeft op sommige stukken een stijgingspercentage van 24 procent.
De Britse Emma Pooley won in 2009 de laatste editie van de Tour voor vrouwen. De afgelopen jaren werd tijdens de Ronde van Frankrijk voor mannen steeds een een- of tweedaagse wedstrijd voor vrouwen georganiseerd, La Course. Dit jaar werd La Course gereden op de eerste dag van de Tour, met Demi Vollering als winnares in Landerneau. Eerder wonnen Marianne Vos, Annemiek van Vleuten (beiden twee keer) en Anna van der Breggen al La Course. De organiserende ASO heeft voor 2022 weer een echte etappekoers opgezet.
Twee bergritten
De Tour de France Femmes bestaat in totaal uit 1029 kilometer. De wielrensters krijgen vier vlakke etappes, twee bergritten en twee etappes die geschikt zijn voor de aanvallers. De langste etappe, de vijfde, telt 175 kilometer. Net als bij de mannen wordt gestreden om vier truien (geel, groen, wit en bollen).
,,Ik moet vaak denken aan de woorden van olympisch kampioene Marianne Vos”, zei Tourbaas Christian Prudhomme. ,,Ze zei: je kan wel koersen organiseren, maar hoe krijg je ze ook in de media? Die woorden kwamen meteen bij me op toen we het parkoers voor deze Tour gingen uittekenen. We starten daarom in Parijs, vlak voor de aankomst van de laatste etappe van de mannen, om zoveel mogelijk aandacht te krijgen.”
De ASO stelde oud-wielrenster Marion Rousse aan als koersdirectrice van de vrouwen-Tour. ,,Ik houd van dit parkoers”, zei Rousse, de vriendin van tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe. Eerder deze maand werd de eerste vrouweneditie van Parijs-Roubaix verreden.
Van Vleuten
,,Ten eerste ben ik blij dat de organisatie het serieus heeft genomen”, zegt Van Vleuten over de eerste echte Tour voor vrouwen sinds 2009. ,,Op het eerste gezicht hebben ze voor ieder wat wils opgenomen in acht dagen koersen. Ik houd natuurlijk van de bergritten en de aankomst op de slotdag op La Planche des Belles Filles, maar ik ben ook blij dat we starten op de Champs-Élysées. Het legt een mooie connectie met de Tour voor mannen, om te starten in de stad waar zij finishen. Meestal zijn mensen teleurgesteld dat de Tour voorbij is, nu kunnen ze daarna de vrouwenkoers kijken.”
De olympisch kampioene tijdrijden, die momenteel herstellende is van de zware blessures die ze opliep bij een val in Parijs-Roubaix, vindt het jammer dat er geen rit tegen de klok is opgenomen in het etappeschema. ,,En ik houd ook niet zo van de etappe over gravelwegen. Het vergroot de pech-factor. Je kan de race verliezen door een lekke band. Het voelt een beetje als een loterij, te risicovol voor zo’n race. Hopelijk ‘overleven’ we het allemaal en heeft niemand pech.”
Van Vleuten kwam begin deze maand op de kasseien van Parijs-Roubaix ten val en liep daarbij een dubbele bekkenbreuk en een gebroken schouder op. De kopvrouw van Movistar moet daardoor opnieuw lang revalideren. Van Vleuten wil komend jaar de Giro Donne en de Tour de France combineren. De Italiaanse etappekoers is van 1 tot en met 10 juli, de Franse van 24 tot en met 31 juli. ,,Ik moet nog met mijn coach en team overleggen of dat realistisch is. De Tour wordt sowieso mijn grootste doel in 2022.”
Verslaggever Daan Hakkenberg ook over Tour 2022:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast | Giro Etappe 12: De teletijdmachine van Bauke Mollema
Elke dag tijdens de Giro bespreken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam de etappe van de dag. Vandaag de twaalfde etappe van deze Giro met een kopgroep vol Nederlanders en de gedachten waren bij Wouter Weylandt. -
Vier Nederlanders in top-10
Indrukwekkende Mathieu van der Poel behoudt leiderstrui na tijdrit Giro, zege Simon Yates, Tom Dumoulin derde
Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze zijn leiderstrui verdedigd in de tweede etappe van de Giro d’Italia. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Met video
‘Smiley-ruzie’ Mathieu van der Poel en Biniam Girmay nu al gesmoord met duimpje: ‘Reactie verkeerd opgevat’
Waar wielervedettes Mathieu van der Poel en Biniam Girmay in een vete verzeild leken te zijn geraakt, heeft de Nederlander nu niets dan lof voor zijn concurrent. De Eritreeër was Van der Poel vandaag ruimschoots de baas in de sprint om winst in de tiende Giro-etappe. -
PREMIUM
Na twaalf dagen coma kijkt Milan Vader naar de toekomst: 'Nooit meer op een fiets en ik zou ongelukkig worden’
Het is bijna niet voor te stellen dat Milan Vader, die in zijn ouderlijk huis in Middelburg de deur zelf open doet, drieënhalve week geleden nog in coma lag. Zijn ogen hebben weer een glinstering en hij beweegt ogenschijnlijk normaal. Van buiten is er ook bijna niets meer te zien van de gevolgen van de zware crash die hij op 8 april maakte tijdens de Ronde van het Baskenland. Bij zijn linkeroog zit een litteken, op zijn onderarmen zitten wat putjes op de plekken waar de infusen aangelegd waren.
-
Met video
Fabio Jakobsen wéér de snelste in Ronde van Hongarije: ‘Morgen komt opnieuw een kans’
Fabio Jakobsen heeft zijn tweede overwinning gepakt in de Ronde van Hongarije. De sprinter van Quick-Step Alpha Vinyl was de beste in de massasprint van de derde etappe, nadat hij ook al de tweede rit had gewonnen. Hij versloeg na 154 kilometer de Fransman Rudy Barbier en de Belg Sasha Weemaes, die een dag eerder ook al respectievelijk tweede en derde waren geworden. David Dekker eindigde als vierde. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.