Steven Kruijswijk krijgt optater in zware Vuelta-rit

Dagzege WoodsGisteren was hij de morele winnaar, maar vandaag moest Steven Kruijswijk zijn voorlopige podiumplek in de Vuelta weer uit handen geven. De Brabantse kopman van Lotto-Jumbo kende een zwak moment op de slotklim naar Balcón de Bizkaia en verloor tijd op onder anderen klassementsleider Simon Yates. De lastige rit werd een prooi voor de Canadese vroege vluchter Michael Woods.

Nabeschouwing

Steven Kruijswijk.
Volledig scherm
Steven Kruijswijk. © Cor Vos

En zo werd de imposante tijdrit van Kruijswijk, die daarmee gisteren tijd won op al zijn concurrenten, vandaag weer tenietgedaan op de slotklim. De Nederlander moest toestaan dat Enric Mas en Miguel Angel López hem passeerden in het klassement en zakte zo naar de vijfde plek. Nog altijd niet kansloos voor het podium, hoewel de rit van vandaag weinig hoop biedt.

,,Het tempo lag zo hoog aan het begin van de slotklim, op een gegeven moment kon ik niet meer volgen'', sprak Kruijswijk na de finish. ,,Mij was verteld dat het aan het einde wat zou afvlakken, maar dat was niet het geval. Ik kon daardoor mijn ritme niet meer vasthouden.''

Michael Woods.
Volledig scherm
Michael Woods. © afp

De etappe werd gekleurd door een omvangrijke kopgroep, die op de eerste klim van de dag ontstond. Twee renners trokken met een concreet doel ten aanval. Bauke Mollema en Thomas De Gendt, vermoedelijk de twee strijdlustigste renners van deze Ronde van Spanje, wisten dat onderweg veel bergpunten te verdienen waren en maakten jacht op de bolletjestrui van de kwakkelende Luis Ángel Maté. De Gendt sprokkelde net wat fanatieker dan Mollema de punten bijeen, en start morgen als nieuwe bergkoning.

Naast Mollema en De Gendt, waren onder anderen Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Ilnoer Zakarin en voormalig rodetruidrager Jesús Herrada present in de grote kopgroep. De 26 vluchters fietsten een maximale voorsprong van ruim 8 minuten bij elkaar. Toen schoot de bescheiden Baskische ploeg Euskadi in het peloton de Mitchelton-Scott-knechten van leider Yates te hulp, en zakte de voorsprong vlot. 

Het verschil aan de voet van de slotklim was echter nog altijd 4 minuten. Voldoende om de klassementsmannen voor te blijven, zo bleek. Woods reed in de slotkilometers weg bij de overgebleven vluchters en boekte de grootste overwinning uit zijn loopbaan. Achter hem moest de sterk opkomende Belg Dylan Teuns genoegen nemen met de tweede plaats.

Simon Yates.
Volledig scherm
Simon Yates. © Cor Vos

Een aantal minuten hierachter, bij het uitgedunde peloton, vielen op de slotklim één voor één renners uit de top 10 van het algemeen klassement weg. Ion Izagirre, Thibaut Pinot en Nairo Quintana konden geen van allen het tempo volgen van Simon Yates' tweelingbroer en ploegmaat Adam. Kruijswijk gaf aanvankelijk geen krimp, maar kwam in de slotkilometers de man met de hamer tegen. De Nederlander verloor een minuut en zakte naar plek vijf in het klassement.

Morgen staat er een vlakke etappe op het programma en kunnen de grote mannen even op adem komen. Vrijdag wordt er weer geklommen, met finish boven op de Col de la Rabassa.

Bauke Mollema.
Volledig scherm
Bauke Mollema. © Cor Vos
Michael Woods.
Volledig scherm
Michael Woods. © AFP
Volledig scherm
© afp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Finish!

Michael Woods heeft de zeventiende etappe van de Vuelta gewonnen. De 31-jarige Canadees van EF-Drapac bleek de sterkste van een grote kopgroep na een bergrit met finish op Balcón de Bizkaia. Steven Kruijswijk had het daarachter lastig en verloor behoorlijk wat tijd op klassementsleider Simon Yates.

Nog 500 meter

Dylan Teuns kraakt, Michael Woods lijkt op weg naar de dagzege. Steven Kruijswijk kan niet volgen bij Valverde, Yates en Lopez.

Nog 2,5

De top 3 van het klassement haalt inmiddels Bauke Mollema in. Aan kop strijden onder anderen Woods, Fraile, Teuns en De Marchi, Maijka en De La Cruz om de ritzege.

Nog 3.1 km

Aanval Alejandro Valverde! Simon Yates antwoordt, Steven Kruijswijk kan volgen in zijn eigen tempo. Nairo Quintana kan niet mee.

Nog 3,8 km

De slotfase is begonnen met aan de steile stukken van de 'Balcón'. De kopgroep valt uit elkaar, onder wie Bauke Mollema. De kopman van Trek kan het tempo niet volgen.

Nog 4,6 km

Het is onrustig in de kopgroep (met Bauke Mollema) op de flanken van de laatste klim, de Balcón de Bizkaia. Nog 4,6 kilometer; wie gaat winnen? In het peloton moet Steven Kruijswijk attent zijn op de verwachte aanvallen.

Nog 6,1 km

In het peloton gaat onder anderen Fabio Aru hard onderuit.

Nog 6,6 km

Simon Clarke gaat er meteen vandoor. Dylan Theuns zet de achtervolging in. Hij wordt gevolgd door Allesandro De Marchi. Maar het trio redt het niet.

Nog 8 km

Na de afdaling volgt een korte afdaling, waarna de aanloop van de Balcón de Bizkaia te doen is, maar daarna een enorme puist wacht. Met stijgingspercentages van meer dan twintig procent komt het gemiddelde uit op ruim negen procent.

Nog 9,7 km

Bauke Mollema pakt één punt op de top van de Gontzegaraine, waar Thomas De Gendt wéér heerst.

Nog 10 km

Het is slecht weer op de top van de Balcón de Bizkaia, waar het vooral heel stevig waait.

Nog 11,7 km

De kopgroep is halverwege de beklimming van de Gontzegaraine weer compleet. Alleen Pieter Serry kan niet meer volgen.

Nog 12,6 km

Aan de kop van het peloton gooit Astana het tempo omhoog. De ploeg van kopman Miguel Ángel Lopéz wil kennelijk een harde finale in de jacht op een podiumplaats.

Nog 14 km

Clarke en Geniez worden teruggepakt, waarna Vincenzo Nibali het probeert. De kopgroep versplintert, dus de finale is begonnen!

Nog 17 km

Uit de kopgroep zijn Simon Clarke en Alexandre Geniez ontsnapt. Ze pakken 200 meter, maar blijven hangen. De kopgroep lijkt de twee weer in te rekenen. Met de finish in zicht neemt de nervositeit in de kopgroep toe.

Nog 19 km

Meteen na top gaat het via een lange afdaling naar de voet van de voorlaatste klim, de Gontzegaraine. Met 5,3 kilometer en een gemiddeld percentage van vier procent geen al te lastige klim.

Nog 20.6 km

Thomas De Gendt komt ook als eerste boven op de Alto de Santa Eufemia en pakt voor Bauke Mollema nog één keer drie punten voor de bergtrui, nog één klim van de derde categorie én dan de slotklim naar de Balcón de Bizkaia. Het peloton zit op 4.30.

Nog 23,3 km

We zijn begonnen aan de op een na laatste klim van de dag, de Alto de Santa Eufemia. De klim van de derde categorie is 3,8 kilometer à 6,1 procent.

Nog 23 km

Het peloton komt stilaan binnen schootsafstand van de vroege vluchters. Van ruim acht minuten maximaal is de voorsprong nu nog maar 4.51. Is het genoeg of krijgen we toch een gevecht tussen de favorieten om de ritzege én het rood?

laad oudere berichten
  1. Huntelaar: 'Als een andere club zich had gemeld, was ik nooit gegaan'
    Play

    Huntelaar: 'Als een andere club zich had gemeld, was ik nooit gegaan'

  2. Bekijk alle samenvattingen uit de TOTO KNVB Beker
    Play

    Bekijk alle samenvat­tin­gen uit de TOTO KNVB Beker