Volledig scherm
Team Sky won vorig jaar de Tour de France met Geraint Thomas. © Getty Images

Succesformatie Team Sky vindt met INEOS nieuwe hoofdsponsor

Wielerteam Sky gaat vanaf 1 mei verder onder een andere naam: het petrochemische bedrijf Ineos is de nieuwe sponsor. De nieuwe geldschieter van de ploeg van onder meer Tourwinnaars Chris Froome, Geraint Thomas en Nederlanders Wout Poels en Dylan van Baarle is Sir Jim Ratcliffe. Ratcliffe is eigenaar van Ineos en een van de rijkste mannen van Groot-Brittannië.

Sky dat in 2010 in het wielrennen stapte, maakte afgelopen najaar bekend de sponsoring te stoppen. Met de nieuwe sponsordeal is een miljoenenbedrag gemoeid aangezien het gaat om de duurste wielerploeg van het peloton met een begroting van naar schatting ruim 30 miljoen euro. De Britse ploeg rijdt in de Tour de Yorkshire, die op 2 mei start, voor het eerst met de naam van de nieuwe sponsor op het shirt.

Hoewel Sky dit najaar bekend maakte de sponsoring te stoppen waren de grote sterren van het team al voor langere tijd vastgelegd. De contracten van Chris Froome (tot 2020), Geraint Thomas (tot 2021) en Egan Bernal ( tot 2023) worden door de nieuwe geldschieter gerespecteerd. ,,Hiermee komt een einde aan de onzekerheid rond het team,’’ vertelde Dave Brailsford, de hoogste baas van het de wielerploeg, over de nieuwe sponsor.

Sinds Sky negen jaar geleden in het wielrennen stapte won het zes maal de Tour de France. De eerste keer in 2012 met Bradley Wiggins, daarna vier keer met Chris Froome en vorig jaar met Geraint Thomas. Vanaf het begin gaf het eerste Britse WorldTour-team hoog op over transparantie en een zero-tolerance beleid ten opzichte van doping. De laatste jaren met zaken rond het medicijngebruik van Wiggins en Froome kwam dat in het gedrang.