Volledig scherm
Remco Evenepoel. © photo: Cor Vos

Supertalent Evenepoel imponeert met EK-titel tijdrijden bij grote mannen

Remco Evenepoel gaat door met het imponeren van de wielerwereld. Het pas 19-jarige supertalent uit België veroverde in Alkmaar de Europese titel tijdrijden door de ruim 22 kilometer in 24'55 af te leggen. Evenepoel volgt daarmee zijn landgenoot Victor Campenaerts op, die vorig jaar het goud veroverde maar dit jaar niet meedeed.

Achter Evenepoel legde de Deen Kasper Asgreen beslag op het zilver, op 18 seconden van Evenepoel. Het brons was er voor de verrassende Italiaan Edoardo Affini. Jos van Emden was de beste Nederlander in Alkmaar met de achtste plek, op 30 seconden van Evenepoel. Sebastian Langeveld werd tiende op 58 seconden van de ontketende Belg.

Voor Evenepoel, die steeds vaker vergeleken wordt met Eddy Merckx, lijkt het even niet op de kunnen. Zaterdag soleerde de renner van Deceuninck–Quick-Step nog op grootse wijze naar winst in Clásica San Sebastián. Evenepoel is bovendien regerend wereldkampioen bij de junioren op de weg én op de tijdrit.

Emoties

Volledig scherm
Remco Evenepoel wijst naar de hemel, links Kasper Asgreen en rechts Edoardo Affini. © ANP

Evenepoel werd door emoties overmand toen duidelijk was dat hij er met het goud vandoor zou gaan. Het Belgische wielrennen kreeg maandag een zware klap te verwerken met de dood van Bjorg Lambrecht, het 22-jarige talent dat een zware val in de Ronde van Polen niet overleefde. Eerder dit jaar overleed een andere jonge Belgische wielrenner, Stef Loos, aan de gevolgen van een ongeval in de koers. Hij was een oud-ploeggenoot van Evenepoel, die zich had voorgenomen een eerbetoon te brengen.

,,Deze overwinning is niet voor mij, maar voor onze sterren in de hemel”, sprak de Europees kampioen, die meteen ook voldeed aan de eis voor deelname aan de Olympische Spelen op de tijdrit. De verwachting is dat Campenaerts bij de WK in Yorkshire zich bij hem aansluit. Pas als een derde Belg aan de eisen voldoet hoeft bondscoach Rik Verbrugghe een keuze te maken.

Volledig scherm
Remco Evenepoel. © ANP