photo_news
Volledig scherm
© photo_news

Terpstra na zege in Vlaanderen tussen de grootsten van Nederland

Tweede monumentNa zijn zege in de Ronde van Vlaanderen - met opnieuw een solo om in te lijsten - behoort Niki Terpstra tot de grootste wielrenners die Nederland ooit heeft gehad.

Nabeschouwing

photo_news
Volledig scherm
© photo_news
anp
Volledig scherm
© anp

Door Daan Hakkenberg en Pim Bijl 

Als Niki Terpstra de streep kan zien doet hij zijn ogen dicht en gooit zijn hoofd achterover. Zielsgelukkig en helemaal alleen na 264 Vlaamse kilometers. Terpstra staat op het punt zijn jongensdroom - winst in Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen - te laten uitkomen. Winst in de twee monumentale kasseienklassiekers lukte hiervoor alleen de Nederlanders Jan Raas en Hennie Kuiper. Maar Terpstra is meer dan de nummer drie in een illuster rijtje.

Niki Terpstra is de renner die jarenlang in zijn eentje de Nederlandse wielerhoop was in de Vlaamse wedstrijden. Niki Terpstra is de renner die nooit reed voor Rabobank of de opleidingsploeg van dat team. Niki Terpstra is de Noord-Hollander die geaard en geworteld is in de grootste wielerploeg van België en het kopmanschap van Quick-Step kan dragen. Niki Terpstra is de man die door Tom Boonen - halfgod in België en tot vorig jaar zijn ploegmaat - naar voren wordt geschoven als topfavoriet voor Vlaanderen en die favorietenrol, waarmaakt. Niki Terpstra is sinds zijn zege in de Ronde van Vlaanderen een van de grootste wielrenners die Nederland ooit gekend heeft. ,,Nee, daar had ik nog niet over nagedacht", zegt Terpstra twee uur na zijn winst. ,,Maar ja, dat is gaaf. Heel gaaf."

De laatste meters voor de streep als Terpstra zijn ogen dichtslaat, zijn het laatste moment van rust geweest. ,,Toen keek ik over mijn schouder en dacht ik: ik heb de Ronde van Vlaanderen gewonnen en ik had Parijs-Roubaix al gewonnen. Toen ik een kleine jongen was, vond ik dat de allermooiste koersen. Nu heb ik ze gewoon gewonnen." Daarna barst de chaos los. Zijn baas Patrick Lefevere, ploeggenoten als Zdenek Stybar, Philippe Gilbert, Yves Lampaert en Iljo Keisse: iedereen wil zijn waar Terpstra is. Tientallen cameramensen verdringen zich om hem. Zijn vrouw Ramona staat al achter de coulissen op hem te wachten. Ze heeft hem sinds de dag van E3 Harelbeke niet meer gezien tot de start van de Ronde van Vlaanderen vanmorgen in Antwerpen. ,,En als hij goed rijdt mag 'ie mee naar huis,'' zegt ze lachend.

Zeven uur later heeft Terpstra gewonnen. ,,Hij was obsessief deze winter,'' zegt zijn vrouw Ramona. Na drie verschrikkelijke valpartijen vorig seizoen wilde Terpstra zich in de winter terugvechten naar zijn beste niveau. ,,Hij heeft getwijfeld of hij ooit weer terug zou komen. Hij deed alles was hij moest doen en dan nog een beetje meer. Als het gaat om eten, trainen, rusten. Alles.''

Het heeft er voor gezorgd dat Terpstra sterker en beter is als ooit. Zie hoe hij de basis legt voor zijn zege in Vlaanderen. Net na de Kruisberg pareert Terpstra een aanval van Vincenzo Nibali. Als de weg opnieuw omhoog loopt laat Terpstra Nibali achter en gaat op zoek naar het leidende drietal Mads Pedersen, Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle. Zeven kilometer later heeft Terpstra zijn twee landgenoten en de Deen te pakken. Het is nog 14 kilometer naar de streep en Terpstra gaat er meteen in zijn eentje vandoor. Nadat hij dus eerst Nibali - de winnaar van alle drie de grote ronden - heuvelop afschudt, lukt het ook drievoudig wereldkampioen Peter Sagan niet om Terpstra bij te halen. Zoveel sterker is Terpstra dus in vergelijking met voorgaande jaren.

En iedereen mag het weten. Na zijn zege in E3 Harelbeke anderhalve week geleden citeerde Terpstra de songtekst 'Banaan' van JeBroer en creëerde zo een kleine hype. Nu op het podium, na een tweede en derde plek staat hij eindelijk op het hoogste treetje - schalt de beat over het publiek. ,,Het Vlaamse wielerpubliek is het beste dat er is,'' geeft Terpstra de duizenden mensen voor het podium mee. 'Ik heb m'n stoute, stoute, stoute schoenen aan. Zie me hakken, zie me tjappen, kijk, kijk, kijk me gaan.'

Vlaanderen viert feest met Terpstra. Hij is vanaf nu voor altijd Flandrien.

Uitslag
1.Niki Terpstra
2.Mads Pedersen op 12"
3.Philippe Gilbert+17"
4.Michael Valgren+20"
5.Greg Van Avermaet+25"
6.Peter Sagan+25"
7.Jasper Stuyven+25"
8.Tiesj Benoot+25"
9.Wout van Aert+25"
10.Zdenek Štybar+25"

belga
Volledig scherm
© belga
photo_news
Volledig scherm
© photo_news
belga
Volledig scherm
© belga

Liveblog

 geen nieuwe berichten

0 km

Terpstra wint! De Nederlander is oppermachtig en komt solo aan in Oudenaarde. Pedersen wordt tweede, voor de winnaar van vorig jaar, Philippe Gilbert.

1 km

Laatste kilometer! Terpstra gaat winnen, wat een zege.

3 km

Terpstra won dit seizoen al Le Samyn en E3 Harelbeke, maar gaat op weg naar de mooiste zege van het jaar en zeker ook één van de mooiste uit zijn carrière. Pedersen zit op 20 seconden en is op weg naar plek twee.

6 km

Pedersen zit op 20 seconden, de overige favorieten op 40 seconden. Dit kan niet meer fout gaan!

11 km

Terpstra is bezig aan een sterke tijdrit en rijdt verder weg. Het lijkt binnen voor Terpstra, die in zijn carrière ook al Parijs-Roubaix (volgende week op het programma) won.

13 km

Sagan imponeert op de Paterberg en rijdt weg bij Benoot, Vanmarcke, Gilbert en Van Avermaet. Maar dat is allemaal op 35 seconden van leider Terpstra, die op weg is naar een prachtige zege.

14 km

Op de Paterberg ziet Pedersen koploper Terpstra rijden, maar de Deen ziet de Nederlander steeds verder wegrijden. Van Baarle wordt gegrepen door de favorieten.

belga
Volledig scherm
© belga

16 km

Terpstra heeft 40 seconden op de groep met favorieten, waar Langeveld wordt ingerekend. Pedersen zit op 10 seconden.

17 km

Terpstra heeft Langeveld en Van Baarle meteen uit het wiel gereden, maar Pedersen probeert te volgen. Wat een spanning! Bij de favorieten versnelt Vanmarcke, maar hij krijgt de grote favorieten als Van Avermaet, Benoot en Sagan mee. Wie niet mee zijn: Lampaert en Kwiatkowski.

19 km

Op de Oude Kwaremont trekt Terpstra maar weer eens door en komt hij bijna aansluiten bij het drietal op kop. De favorieten daarachter zitten op 40 seconden. Is dat einde verhaal of heeft iemand nog een versnelling?

20 km

De laatste 20 kilometer van de Ronde van Vlaanderen! Terpstra blijft wat hangen op 15/20 seconden op Langeveld, Van Baarle en Pedersen. De gaan weer beginnen aan de Oude Kwaremont, voor de derde keer vandaag. Hierna volgt enkel nog de Paterberg.

23 km

Terpstra zit op 15 seconden van de drie koplopers. Het groepje met de overige favorieten zit op 35 seconden.

25 km

Terpstra reageert op een aanval van Nibali, maar rijdt de Italiaan vervolgens uit het wiel en gaat alleen op weg naar de drie leiders, met daarbij zijn twee landgenoten Van Baarle en Langeveld. Wat een wedstrijd van de Nederlanders!

28 km

Langeveld ziet er nog uit en. AD-verslaggever Thomas Sijtsma sprak hem vlak voor de wedstrijd en was toen nog duidelijk: ,,Ik rij in een ondersteunende rol voor Vanmarcke.''

30 km

De Kruisberg is de volgende hindernis! De drie leiders hebben 35 seconden op het peloton. Hoe ver kunnen ze komen? De groep met favorieten is nog groot.

photo_news
Volledig scherm
© photo_news

34 km

Stybar probeert het, maar Moscon volgt en rijdt niet mee met ploeggenoot Van Baarle in de kopgroep. Zo houden de drie leiders stand met een kleine halve minuut voorsprong op de favorieten.

36 km

Van Avermaet geeft vol gas op de Taaienberg, maar de favorieten volgen op de supersteile helling. De drie leiders hebben nog 25 seconden.

38 km

Daar is de Taaienberg, ook wel de berg van Boonen genoemd. Van Baarle, Langeveld en Pedersen hebben 40 seconden voorsprong.

40 km

De drie sterke leiders (met Van Baarle en Langeveld) lopen wat uit en hebben een voorsprong van 30 seconden. Ze beginnen aan Mariaborrestraat, de laatste kasseienstrook. Hierna volgen nog de hellingen van Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg en nogmaals de Oude Kwaremont en Paterberg.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

De Ronde van Vlaanderen vertrekt vandaag voor het tweede jaar op rij vanuit Antwerpen. Om half 11 wordt het peloton daar weggeschoten voor de 102de editie van de koers die wielerminnend Vlaanderen iedere keer weer in vuur en vlam zet. Vorig jaar telden de organisatoren alleen al bij de start zo'n 70.000 toeschouwers.

Peter Sagan geldt als de topfavoriet, maar de Belgen schatten de kansen van 'hun' Greg Van Avermaet net zo hoog in. Ook Philippe Gilbert, de winnaar van vorig jaar, Tiesj Benoot en Sep Vanmarcke worden genoemd in het rijtje favorieten waarin ook de Nederlander Niki Terpstra een plaats heeft. De Noord-Hollander maakt deel uit van de sterke ploeg Quick-Step, net als onder anderen Gilbert, Yves Lampaert en de Tsjech Zdenek Stybar.

Na 122 kilometer volgt de eerste helling, de Oude Kwaremont die in totaal drie keer wordt beklommen. De laatste keer gebeurt dat op ruim 16 kilometer voor de streep, waarna de Paterberg nog volgt en het richting finish in Oudenaarde gaat. De renners arriveren daar rond 17.00 uur. Mis vanaf 10.00 uur niets in ons liveblog.

 1. Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankrekening’
  20

  Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankreke­ning’

  In Nederland eindigt nog steeds een op de drie huwelijken in een echtscheiding. Hoewel vrouwen die met mannen trouwen steeds vaker blijven werken, staan vooral zij er na een scheiding het slechtst voor. Een parttime baan blijkt niet voldoende om hetzelfde leven te kunnen blijven leiden. Het is meestal de vrouw die na de scheiding driehoog-achter in een flatje eindigt. „Stellen praten niet over geld en vrouwen eisen hun positie niet op.”
 2. Bizarre ontknoping in apocalyptische Koninginnenrit: dubbelslag Woods, Thomas gefrustreerd na val
  Ronde van Romandië

  Bizarre ontknoping in apocalypti­sche Koningin­nen­rit: dubbelslag Woods, Thomas gefrus­treerd na val

  Geraint Thomas heeft in apocalyptische weersomstandigheden op pijnlijke wijze net naast de macht gegrepen in de Ronde van Romandië. De Brit van INEOS Grenadiers reed Marc Soler (Movistar) op de slotklim van de Koninginnenrit naar Thyon 2000 uit de gele leiderstrui, maar de Tourwinnaar van 2018 kwam in de slotmeters ten val door het natte wegdek en moest de dagzege én de leiding in het klassement aan Michael Woods laten.
 1. Samenvatting | Hamilton rekent dankzij strategische zet af met Verstappen
  Play

  Samenvat­ting | Hamilton rekent dankzij strategi­sche zet af met Verstappen

 2. Van Basten over Klassieker: 'Als dit het niveau is, hebben we een groot probleem'
  Play

  Van Basten over Klassieker: 'Als dit het niveau is, hebben we een groot probleem'