Theo Bos stopt met wielrennen en vertrekt naar China: ‘Ik merkte dat dat steeds lastiger werd’
PodcastTheo Bos (38) stopt met wielrennen. Hij wordt de nieuwe bondscoach van de baanwielrenners. Niet van die van Nederland, maar die van China.
Door Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld
En nog maar een nationale titel. Medaille, truitje, volkslied, podium. Hoeveel zou hij er gewonnen hebben? Twintig? Vijfentwintig? Nog meer? Maar toen Theo Bos vorige week in Apeldoorn met zijn ploeggenoten van BEAT Cycling de teamsprint op het NK in Apeldoorn won, wist hij dat het zijn laatste titel zou zijn.
Hij stopt met wielrennen.
In de nieuwste podcast van In Het Wiel (hieronder te beluisteren) vertelt hij waarom. ,,De laatste jaren beleefde ik topsport eigenlijk op een minimale manier: zonder druk, stress of verwachtingen. Ik kon meestal nog wel een prijsje meepakken, maar ik merkte dat dat steeds lastiger werd. Als je ziet hoe hard er tegenwoordig wordt gereden, dan moet ik realistisch zijn: dat zit er niet meer in.”
Bos won in zijn carrière als baanwielrenner vrijwel alles wat er te winnen viel - op olympisch goud na. Zijn palmares als wegrenner mag er ook zijn: er staan 37 gewonnen massasprints op zijn teller. Afgelopen zomer probeerde hij zich - vergeefs - te plaatsen voor de Spelen van Tokio als starter van de teamsprint. ,,Ik haalde de laatste tijd zelf het meeste voldoening uit het rijden van keirinwedstrijden in Japan, maar daar kun je als buitenlander al twee jaar niet meer aan meedoen vanwege corona. Dus ik twijfelde al. En toen kwam deze kans voorbij.”
Deze kans is een baan als bondscoach. Niet van Japan, dat hem polste voor een rol in de begeleidingsstaf. En ook niet van Nederland, dat op zoek moet naar een vervanger voor de vertrekkende Hugo Haak. Bos tekent een contract dat hem tot en met de Olympische Spelen van Parijs verbindt aan China. Bos vertrekt op korte termijn naar zijn nieuwe woonplaats: Peking.
Ik krijg in China de opdracht om te verjongen en te innoveren. Er is zóveel potentieel, er zijn zoveel middelen
Bos: ,,We hebben veel en lang met elkaar gesproken, maar we zijn er uiteindelijk uit gekomen. Ik had wel een paar eisen en zij ook. Ze vonden bijvoorbeeld dat ik te weinig ervaring had als coach. Heb ik gezegd dat ik vijf jaar lid ben geweest van de Nederlandse sprintselectie die in Tokio zo dominant was. En dat ik weet hoe ze daar zijn gekomen. Ik krijg in China de opdracht om te verjongen en te innoveren. Er is zó veel potentieel, er zijn zoveel middelen. Er is meer uit te halen dan dat er nu uit komt.”
Peng Shuai
Tijdens de onderhandelingen tussen Bos en de Chinese wielerbond verdween net de Chinese tennisster Peng Shuai volledig van de radar nadat ze de voormalige vice-premier van het land had beschuldigd van aanranding en verkrachting. Het zette Bos aan het twijfelen.
,,Ik had een lijstje met voors en tegens. Hoe ze daar met mensen omgaan stond uiteraard bij de tegens. Ik heb het er met mijn nieuwe bazin over gehad, maar ze kon er niet veel over zeggen over de telefoon. Ik heb er over nagedacht: als ik niet ga, verandert er niets. Als ik wel ga waarschijnlijk ook niet, maar ik kan het er in elk geval over hebben met de mensen om me heen. Of ik publiekelijk over dit soort dingen mag praten? Ik weet het niet, dat zie ik wel. Als ik het niet meer zie zitten, dan kan ik altijd terug. Ik wil hoe dan ook proberen om niet alleen maar met een westerse bril te kijken naar hoe ze het daar doen.”
Bekijk hieronder onze wielervideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederland pakt goud op nieuw onderdeel team relay bij WK veldrijden: ‘Het werd nog best spannend’
De Nederlandse ploeg heeft bij de wereldkampioenschappen veldrijden in Hoogerheide de titel veroverd op het nieuwe onderdeel team relay. Het betreft een gemengde estafette waarbij drie renners en drie rensters uit verschillende categorieën in actie komen. -
PREMIUM
Adrie van der Poel bouwt WK-parkoers: ‘Tekeningen? Ik ken de grond hier wel een beetje’
Adrie van der Poel (63) is voormalig wielerkampioen, ‘vader van’ en verantwoordelijk voor het parkoers van het WK veldrijden, waar zoon Mathieu zondag naar een vijfde wereldtitel kan rijden. Een dag op pad met de alleskunner. ,,Dit WK mijn magnum opus? Hou toch op joh.’’ -
Marianne Vos kan titel op WK veldrijden niet verdedigen door vernauwing in bekkenslagader
Marianne Vos gaat haar wereldtitel veldrijden volgende week niet verdedigen in Hoogerheide. De Brabantse zal vanwege fysieke problemen niet aan de start van het WK verschijnen. -
Met video
Evenepoel knalt bij verwarrende finish bijna op overstekende vrouw: Jakobsen loopt sprintzege mis
Remco Evenepoel heeft de organisatie van de Ronde van San Juan bekritiseerd. Volgens de Belgische wereldkampioen was het parkoers in de finale van de eerste etappe te gevaarlijk. Zijn Nederlandse ploeggenoot Fabio Jakobsen kwam aan de verkeerde kant van de weg te rijden en kon daardoor niet meesprinten om de winst. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
PREMIUM
Mathieu van der Poel in topvorm voor duel van het jaar met Wout van Aert: ‘Het zal fiftyfifty zijn’
Of Mathieu van der Poel klaar is voor het WK veldrijden, aanstaande zondag in Hoogerheide? Jazeker, net als zijn rivaal Wout van Aert trouwens. Afgelopen weekend maakten ze allebei weer indruk met een winnende solo. Van Aert won zaterdag, Van der Poel gisteren in het Franse Besançon. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.