Volledig scherm
© ANP

Thomas Dekker stopt per direct met wielrennen

Thomas Dekker heeft met onmiddellijke ingang een punt gezet achter zijn wielerloopbaan. De 30-jarige coureur uit het Noord-Hollandse Dirkshorn maakt dat vandaag bekend in een verklaring in AD Sportwereld. ,,Ik heb geluisterd naar mijn verstand en naar mijn gevoel. Nu ben ik eruit. Ik stop met wielrennen,'' aldus Dekker.

Volledig scherm
© BELGA

Dekker gold tien jaar geleden als een van de grootste talenten van zijn lichting. Hij won in 2006 onder meer de Italiaanse rittenkoers Tirreno - Adriatico en een jaar later de Ronde van Normandië.

In 2007 beleefde Dekker als renner van Rabobank een superjaar in de Tour als meesterknecht van de latere Deense dopingzondaar Michael Rasmussen. Hij bleek een toptalent dat bergop en tijdens tijdritten met de besten meekon, totdat hij in 2009 tegen de dopinglamp liep. Hij bleek in 2007 Epo te hebben gebruikt. Dekker werd na een bekentenis dat hij 'eenmalig' uit het dopingpotje had gesnoept voor twee jaar geschorst.

Hij keerde in 2011 terug in het peloton, maar terug op zijn oude niveau kwam Dekker nooit meer. Zijn laatste kunststukje moest een nieuw werelduurrecord worden, maar vorige maand in Mexico strandde Dekker op iets minder dan 250 meter. Het bleek zijn laatste wapenfeit.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP Kippa