Volledig scherm
Adam Yates. © AFP

Thomas geeft eindzege niet meer uit handen, Yates wint slotetappe

Critérium du DauphinéAdam Yates heeft de laatste etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Brit rolde in de slotmeters vroege vluchter Dani Navarro op. Geraint Thomas zette zijn ambities voor de Tour kracht bij met de eindzege.

De slotetappe kende geen rustig begin. Een pak renners probeerden van bij de start een ontsnapping op poten te zetten. Uiteindelijk slaagde een zestal erin om zich los te rukken van het peloton. Daarbij een Nederlander: Antwan Tolhoek ging op pad met Edward Ravasi (UAE), Dani Navarro (Cofidis), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), David Gaudu (FDJ) en Pierre Rolland (EF Education).

Even was er paniek in het kamp van Team Sky toen Geraint Thomas in de openingskilometer van de Col des Saisies aan de kant stond met een lekke band. De leider kwam niet veel later weer aansluiten in het peloton, maar moest daarna weer afrekenen met mechanische problemen. AG2R zette zich op kop van het peloton, maar Team Sky bracht hun kopman weer terug in het peloton.

In de laatste kilometers waren er twee verschillende wedstrijdjes bezig: die voor de etappezege en die voor de eindoverwinning. Navarro, Rolland en Gaudu reden nog voorop, gevolgd door Thomas, Bardet, Tao Geoghegan-Hart, Adam Yates, Daniel Martin, Emanuel Buchmann en Pierre Latour. 

De jonge Geoghegan-Hart reed zich uit de naad voor kopman Thomas, terwijl Bardet de gele trui van de Welshman nog enkele keren aanviel. De Sky-renner brak niet en zet zijn Tour-ambities kracht bij met de eindzege in deze Dauphiné.

Vroege vluchter Navarro kon de etappezege ruiken, maar moest de overwinning uiteindelijk aan Yates laten die de ongelukkige Spanjaar nog voorbijsnelde.  Bardet kwam enkele seconden later als derde over de streep.

In het algemeen klassement eindigde Yates als tweede op een minuut van Thomas. Bardet werd derde op 1.47. 

Volledig scherm
Geraint Thomas. © AFP