Thomas wint voor Dumoulin op Nederlandse Alp, Kruijswijk smaakmaker

Lang leek Steven Kruijswijk 29 jaar na Gert-Jan Theunisse eindelijk weer voor een Nederlandse zege te zorgen op Alpe d'Huez, maar de top van de Nederlandse berg lag 3.5 kilometer te ver. Ook Tom Dumoulin probeerde het nog, maar de felbegeerde dagzege ging voor zijn neus naar geletruidrager Geraint Thomas.

Nabeschouwing

reuters
Volledig scherm
© reuters
epa
Volledig scherm
© epa

Door Arjan Schouten

Nederlands wielersucces, wat hing het lang in de lucht in de laatste Alpenrit. Van het prille begin tot in de laatste meters. Heel lang leek Steven Kruijswijk een bizarre solo af te gaan maken, maar hij strandde op Alpe d'Huez met nog 3.5 te gaan. Daarna kreeg Tom Dumoulin nog de kans om de Oranje Alp een negende Nederlandse zege te geven, maar in het slotsprintje bleek geletruidrager Geraint Thomas veel te snel voor de Limburger van Sunweb die nog tweede werd.

Gekkenwerk leek het, waar Steven Kruijswijk aan was begonnen in de derde Alpenrit. Heel de dag in de aanval met een flinke groep vrijbuiters, als nummer zes van het klassement. Maar het ging hem duidelijk nog niet hard genoeg. Groots waren zijn plannen, dus stoof hij er met nog 72 kilometer te gaan maar alleen vandoor. Solo over de Croix de Fer, virtueel in het geel. Als een steen naar beneden, door het dal naar Bourg d'Oisans, waar hij aan de voet van Alpe d'Huez nog zo'n vier minuten van zijn voorsprong overhield op een elitegroepje met geletruidrager Geraint Thomas, Chris Froome, Tom Dumoulin en alle andere favorieten. 

Stoïcijns bleef hij de voor alle Nederlandse wielerfans bekende bochten een voor een aftellen, maar natuurlijk liep zijn voorsprong snel terug op de loodzware laatste hindernis van de dag. In Bocht 7 zagen duizenden Nederlanders Kruijswijk nog met een kleine twee minuten voorsprong de laatste zes kilometer aanvangen. Maar na prikkels van Mikel Landa en Romain Bardet kreeg Chris Froome hem op 3.5 kilometer van het einde als eerste te pakken, met in zijn spoor Bardet, Thomas, Mikel Landa en Dumoulin. Wat restte voor Kruijswijk was de prijs van de strijdlust, waardoor hij toch nog op het podium klimmen mocht. 

Op twee kilometer van de streep was het Dumoulin die nog eens probeerde de Nederlandse wielerhoogmis een volmaakt einde te geven, maar zijn poging werd snel gecounterd. Een heerlijke rit eindigde zo boven op Alpe d'Huez in een sprintje met vijf, waarin Thomas in zijn gele trui duidelijk de rapste was, net voor Dumoulin, die nog tweede werd.

belga
Volledig scherm
© belga
afp
Volledig scherm
© afp
reuters
Volledig scherm
© reuters
reuters
Volledig scherm
© reuters
belga
Volledig scherm
© belga

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Thomas wint!

En het is Thomas die wint! De leider geeft zijn gele trui extra glans met een overwinning op Alpe d'Huez.

Landa valt aan!

Nog 1 km

Of toch Landa? De Spanjaard is weer komen aansluiten.

Nog 1 km

Froome, Bardet, Froome of Thomas wordt de winnaar op Alpe d'Huez. Dumoulin oogt zelfzeker.

Nog 2 km

Bardet gaat op het grote mes op zoek naar de ritzege.

reuters
Volledig scherm
© reuters
epa
Volledig scherm
© epa

Nog 2 km

En toen waren ze weer met vijf: Landa is komen aansluiten.

Nog 2 km

Het is Bardet die nog eens gaat! Hij wordt gecounterd door Froome.

Nog 3 km

Steven Kruijswijk is ingelopen door Chris Froome. De Brit wordt ingelopen onder impuls van Dumoulin. Met vier man zetten ze koers richting top: Dumoulin, Froome, Thomas, Bardet.

Nog 3 km

Froome valt de gele trui van zijn teamgenoot Thomas aan! Hij gaat alleen op zoek naar Kruijswijk. Ondertussen is Nibali ten val gekomen.

Nog 4 km

De voorsprong van Kruijswijk slinkt zienderogen. Bardet nadert tot op een halve minuut.

Nog 4 km

Bardet wordt omhooggeschreeuwd door de Franse fans. Hij krijgt Kruijswijk in het vizier. In de groep der favorieten parkeert Bernal.

Nog 5 km

Bardet nadert tot 45 seconden.

Nog 5 km

Romain Bardet kruipt steeds dichter bij Steven Kruijswijk. De Nederlander heeft nu een bonus van iets meer dan een minuut.

Nog 5 km

Romain Bardet volgt op 1.38 van Kruijswijk, die bijna omver wordt gelopen door een fan langs de kant.

Nog 6 km

Romain Bardet gaat en danseuse op zoek naar de koploper. Er klinkt veel boegeroep richting Froome.

Nog 6 km

Quintana lost! De Colombiaan probeerde het eerst zelf, maar moet nu de andere favorieten laten gaan.

Nog 6 km

Voor Romain Bardet is het welletjes geweest. Hij zet aan en neemt een paar lengtes. Bernal ziet sterretjes, maar probeert het gat te dichten.

Nog 7 km

De voorsprong van Kruijswijk bedraagt 2.20.

Nog 7 km

De amper 21-jarige Bernal is ook ijzersterk vandaag. Hij rijdt nog steeds op kop van het groepje achtervolgers.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van de twaalfde etappe van de Tour de France! De renners finishen vandaag op Alpe d'Huez. Dé Nederlandse berg. Ook vandaag zal bocht 7 weer helemaal oranje kleuren. Het peloton start om 12.25 uur. In ons liveblog hoeft u niets te missen.

  1. Van Basten over Klassieker: 'Als dit het niveau is, hebben we een groot probleem'
    Play

    Van Basten over Klassieker: 'Als dit het niveau is, hebben we een groot probleem'

  2. Everton boekt in strijd om Europese tickets zege bij West Ham
    Play

    Everton boekt in strijd om Europese tickets zege bij West Ham