Tim Wellens soleert naar winst in Brabantse Pijl

VideoTim Wellens heeft de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De Belg van Lotto-Soudal ging op iets minder dan tien kilometer van de streep solo en rondde die aanval met succes af. Aan de finish wees Wellens met zijn vingertje naar boven, als eerbetoon aan zijn tragisch overleden landgenoot Michael Goolaerts.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
Dries de Bondt op kop in de ontsnapping © photo_news

Door Sjors Tanis

Voor de start werd uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Goolaerts. Een emotionele minuut stilte werd gevolgd door de neutrale zone, waarin de ploeggenoten van de zondag na een hartstilstand in Parijs-Roubaix omgekomen Goolaerts van Veranda's Willems-Crelan zij aan zij op kop reden.

Direct uit de officiële start was de eerste aanvaller er eentje uit de ploeg van Goolaerts: Dries de Bondt wilde zijn omgekomen ploeggenoot eren en kwam terecht in een kopgroep van zeven renners, waar ook Elmar Reinders (Roompot) in zat.

De maximale voorsprong van bijna acht minuten was in no-time verdwenen toen Lotto-Soudal het tempo flink omhoog gooide. Tosh van der Sande reed eerst, samen met Jack Haig, naar de kopgroep, maar het bleek slechts stap één in het plan van de Belgische Lotto.

Jelle Vanendert zorgde voor een verdere splitsing in de finale, waarna Wellens op negen kilometer de beslissende aanval plaatste. Onder anderen Serge Pauwels en Enrico Gaspasrotto deden er alles aan om het gat te dichten, maar Wellens liet zien de vorm voor de heuvelklassiekers te pakken te hebben.

De 26-jarige Wellens kwam niet meer in de problemen en kwam na ruim 200 kilometer over 27 hellingen solo aan in Overijse. Hij volgt op de erelijst Sonny Colbrelli op, die achter Wellens naar plek twee sprintte.

Wellens' ploeggenoot Tiesj Benoot maakte het feest voor Lotto-Soudal compleet door derde te worden. Huub Duijn, lid van de zwaar getroffen Veranda's Willems-ploeg, eindigde als achtste.

Bastianelli wint bij vrouwen, Vos derde
Marta Bastianelli won de eerste editie van de Brabantse Pijl voor vrouwen, over 137 kilometer met start en finish in Gooik. De Italiaanse zegevierde eerder dit seizoen in Gent-Wevelgem. Marianne Vos eindigde als derde, achter de Canadese Leah Kirchmann.

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
Wellens wijst met zijn vinger naar boven © belga
Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© photo_news

Liveblog

 geen nieuwe berichten

1 km

Laatste kilometer! Met 23 seconden voorsprong begint Wellens aan de Schavei, met stukken tot 12% stijging.

2 km

Tim Wellens gaat beginnen aan de slotklim van de Schavei. Hij heeft een geruststellende voorsprong van 20 seconden.

3 km

Wellens is ijzersterk en heeft al 20 seconden op de achtervolgers, waar geen samenwerking is. De Belg van Lotto-Soudal lijkt op weg naar een prachtige zege in deze Brabantse Pijl. Bert-Jan Lindeman zit in de achtervolgende groep.

7 km

Tim Wellens gaat en Gasparotto, Lindeman en Pauwels kunnen niet volgen.

9 km

De aanval van Vanendert heeft voor scheurtjes gezorgd. De Lotto-Soudal-renner trekt door in dienst van kopman Tim Wellens en ziet dat nog een stuk of acht renners volgen. Het peloton zit op 10 seconden.

10 km

Op Holdsheide gaat Jelle Vanendert! Onder meer Wellens en Lindeman volgen.

13 km

In het peloton valt het weer even stil op een moment zonder hellingen. BMC op kop in het peloton en Van der Sande en Haig hebben nog 18 seconden.

15 km

De aanval van Colbrelli heeft niet voor heel veel schade gezorgd. Een groep met LottoNL-Jumbo-renners heeft de slag gemist, maar de meeste toppers zijn 'gewoon' mee. Van der Sande en Haig hebben nog 10 seconden.

17 km

Op de Hertstraat gaat Colbrelli, met Coquard, Teuns en Vanendert die meegaan.

18 km

Tim Wellens zit al bij de eerste vijf renners in het peloton. Toch nog altijd geen aanvallen zo diep in de finale. Gokken ze op Tosh van der Sande, die in de kopgroep zit samen met Jack Haig (Michelton-Scott)?

20 km

Nog 20 kilometer! In het peloton zien we Bahrain-Merida op kop, maar het tempo stokt een beetje. Het is wachten op aanvallen, maar die komen niet op de Hagaard. Niet veel later volgt de Hertstraat, daarna volgen nog drie hellingen.

24 km

Bahrain-Merida rijdt zo hard, dat een aanval van Sbaragli binnen no-time wordt geneutraliseerd. Van der Sande en Haig komen voor weer voorbij de finish, nu wacht enkel de laatste keer straks voor de échte aankomst. De voorsprong stijgt nu wel enigszins: 30 seconden.

26 km

De leiders gaan over één kilometer beginnen aan de voorlaatste keer de Schavei, de laatste helling van deze Brabantse Pijl. Van de Sande en Haig hebben nog 20 seconden.

28 km

Bahrain-Merida maakt tempo in het peloton voor titelverdediger Sonny Colbrelli. Voelt de Italiaan zich goed? Op de IJskelderlaan geen aanvallen vanuit het peloton.

30 km

We zitten in de laatste 30 kilometer van de wedstrijd. Van der Sande en Haig hebben nog maar 15 seconden op het peloton. De IJskelderlaan is de volgende helling.

33 km

Op Holstheide gaat Serge Pauwels op de pedalen staan. Gasparotto en Jungels volgen, Backaert is weer gegrepen.

35 km

Frederik Backaert is het gelukt om weg te rijden uit het peloton. De renner van Wanty wil alleen naar de twee leiders, maar hij komt niet snel dichterbij. Het lijkt op een chasse-patate.

38 km

Na een paar kilometer zonder hellingen komen de twee leiders aan bij de Holstheide. In het peloton veel aanvallen, maar niemand komt echt weg. Van der Sande en Haig hebben 30 seconden.

40 km

Op de Hertstraat, de tweede van vijf beklimmingen in het lokale rondje in Overijse, gaat Marco Canola in de aanval. Hij pakt een kleine voorsprong op het restant van het peloton. Op kop houden Haig en Van der Sande nog 20 seconden over.

43 km

Grosu voelt dat zijn benen leeg zijn op de Hagaard en moet lossen bij Van der Sande en Haig. Zij gaan samen de slotfase in, met 30 seconden voorsprong op het peloton, waar Quick Step werkt.

laad oudere berichten